Aktualna sytuacja jest ciężka dla nas wszystkich – tym ważniejsze stało się wzajemne wsparcie i współpraca międzybranżowa. Zachowanie ciągłości produkcji jest bardzo istotne zwłaszcza dla małych i średnich firm lokalnych – w tym browarów rzemieślniczych, sklepów, hoteli, multitapów i restauracji. Kiedy dostaliśmy zaproszenie do projektu ALL TOGETHER BEER PROJECT łączącego ze sobą możliwość współpracy z browarami z całego świata oraz wsparcia dla lokalnej branży gastronomicznej, dołączyliśmy do niego bez wahania. Uwarzyliśmy w jego ramach #AllTogetherBeer zgodnie z recepturą zaproponowaną przez piwowarów z amerykańskiego Other Half NYC, będących inicjatorami projektu.
Akcja okazała się wielkim sukcesem – dołączyły do niej setki topowych Browary z całego świata chcące wesprzeć lokalne organizacje działające w sektorze HoReCa. My postanowiliśmy przeznaczyć znaczną część ze sprzedaży tego piwa na rzecz ForRest Projekt, który zajmuje się profesjonalną pomocą dla branży gastronomicznej w Polsce. Będzie nam niezmiernie miło jeśli dołączycie do tej pięknej inicjatywy kupując nasze West Coast IPA – branża gastronomiczna potrzebuje nas teraz bardziej niż kiedykolwiek!
ALL TOGETHER West Coast IPANasze ALL TOGETHER BEER to mocno chmielowa, wytrawna i aromatyczna West Coast IPA. Nachmielona na zimno z wykorzystaniem amerykańskich klasyków: Simcoe, Cascade i Mosaic, które poskutkowały kompleksowym aromatem, wypełnionym nutami cytrusów i owoców tropikalnych, zwieńczonych delikatną żywicznością.
|
Słody/ekstrakt:
Zasyp piwa w stylu West Coast IPA jest bardzo prosty. Jasny i wytrawny. Użyliśmy słodu pilzneńskiego i dekstrynowego. Dodatkowo zacieranie na wytrawnie pozwoliło uzyskać genialną bazę słodową dla tego stylu.
Chmiele:
Pierwsza dawka chmielu tym razem użyta została już na etapie gotowania brzeczki. Do chmielenia brzeczki w kadzi osadowej użyliśmy bardzo dużej ilości odmian Mosaic i Cascade. Uzyskaliśmy umiarkowaną goryczkę, którą uwypukla zdecydowana wytrawność piwa.
Chmiele nie na zimno:
Kombinacja chmieli użytych w tym piwie jest bardzo kompleksowa. Klasyczne i przez wielu ubóstwiane chmiele amerykańskie poskutkowały cytrusowo-żywiczno-tropikalnym uderzeniem aromatycznym. Do chmielenia na zimno wykorzystaliśmy odmiany Simcoe(US), Cascade(US), Simcoe(US), Mosaic (US) w ilości 16g/l piwa.
To piwo najlepiej smakuje świeże:
Naszym priorytetem zawsze była i będzie jak najwyższa jakość. Kampania Puszka 2.0 poskutkowała zakupem odrębnej linii do puszkowania, która pozwoliła nam ulepszyć jakość piw chmielowych. Rozlew do puszek pozwala ograniczyć proces utleniania co skutkuje dłuższą świeżością. Mimo to, piwa tego typu zawsze polecamy pić „na świeżo”, kiedy aromat jest najpełniejszy. Podczas przechowywania traktujmy to piwo szczególnie troskliwie – trzymając w ciemnym i bardzo chłodnym miejscu (lodówka będzie do tego najlepszym rozwiązaniem) i nie czekajcie – pijcie świeże!
- Styl: West Coast IPA
- Parametry
- Ekstrakt: 15,0%
- Alkohol: 6,2% obj.
- IBU: 50
- Składniki:
- Słody: jęczmienny: pilzneński, dekstrynowy
- Chmiel:
- Goryczkowy: Chinook (US)
- Aromatyczny: Cascade (US), Mosaic (US)
- Chmiel na zimno (pierwsza dawka): Simcoe (US), Cascade (US)
- Chmiel na zimno (druga dawka): Simcoe (US), Mosaic (US)
- Drożdże: Fermentis US-05
- Wygląd: słomkowe, opalizujące, z drobnopęcherzykową białą pianą
- Aromaty: cytrusy, melon, marakuja, lekka żywiczność
- Odczucie w ustach:
- goryczkowe, chmielowe
- musujące, owocowe
- wytrawne
- Temperatura serwowania: 8-12⁰C
- Szkło: Sensoric, IPA Glass
- Foodpairing:
- Dania: Burger halloumi mango relish, Kurczak Tiki Masala
- Sery: Stilton, długo dojrzewajcący cheddar i gouda
- Desery: Sernik ricotta z mango