Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

WRCLW Roggenbier

 

Roggenbier, czyli piwo żytnie, to tradycyjny bawarski styl, ale nawet w Niemczech jest już rzadko spotykany. To piwo charakteryzuje się ciemniejszą barwą, gęstą konsystencją, mętnością i wysoką, beżowo-pomarańczową pianą. Zapachy choć podobne do tych z piw pszenicznych to jednak łączą się z charakterystycznymi dla żyta nutami ziemistymi.

 

WRCLW Roggenbier

To nieco ciemniejszy i mocniejszy przedstawiciel klasycznego piwa górnej fermentacji gdzie ponad połowę zasypu stanowi słód żytni. Tego typu słód co prawda utrudnia proces filtracji, ale nadaje przyjemne uczucie zwiększonej lepkości, wzmagające doznania smakowe, a jest tu ich całkiem sporo. Słody karmelowe i monachijskie nadają wyraźną pełnie, wzmaganą przez nuty bananowe i goździkowe produkowane w czasie fermentacji przez specjalne dobrane szczepy drożdży

 

 

 

Styl

Roggenbier, czyli piwo żytnie, to tradycyjny bawarski styl, ale nawet w Niemczech jest już rzadko spotykany. To piwo charakteryzuje się ciemniejszą barwą, gęstą konsystencją, mętnością i wysoką, beżowo-pomarańczową pianą. Zapachy choć podobne do tych z piw pszenicznych to jednak łączą się z charakterystycznymi dla żyta nutami ziemistymi.

Słody/ekstrakt:

Słód żytni w tym piwie stanowi aż 60%, co doskonale odznacza się w smaku i zapachu (charakterystyczna przyprawowość i ziemistość), oraz w konsystencji (wysoka gęstość). Dodatkowo używamy sporego dodatku słodu monachijskiego, nadający głębszego charakteru jak i słodów karmelowych, do nadania barwy i aromatu przypieczonej skórki od chleba.

Chmiele:

W odróżnieniu do piw pszenicznych, piwo żytnie posiada wyższą, zaznaczoną goryczkę a także szlachetny aromat tradycyjnych odmian chmielu, dodawanych na końcu gotowania brzeczki. Chmiel Magnum nadaje czystej goryczki, natomiast Tettnanger odznacza się ziołowym profilem aromatu.

Serwowanie:

Równomierne zmętnienie uwydatnia wysoka szklanka z przewężeniem w środkowo-dolnej części, często nazywanej po prostu szklanką „weizenową”. Jeśli ktoś lubi piwa pszeniczne z mniejszą ilością drożdży to należy delikatnie nalewać takie piwo, pozostawiając osad drożdżowy na dnie. Dla koneserów klasycznego weizena polecamy zamieszać końcówką piwa tak, aby resztę wlać z pełnym osadem drożdżowym. Zwiększy to pełnie tego piwa. Piwo powinno być mocniej schłodzone.

Food pairing:

Tak wyraziste piwo wymaga wyrazistych dań. Bardzo dobrze komponują się tutaj potrawy do których użyto wędzonki, czy to w formie szynki, czy np. wędzonej śliwki, takich jak schab z wędzoną śliwką. Naturalnie grillowane mięsa i kiełbasy, szczególnie te ostrzejsze. Sery powinny być wyraziste, odpowiednie są długo dojrzewające sery francuskie i szwajcarskie. W deserze z kolei dobrze uwydatnić nieco przyprawową stronę tego piwa, więc szarlotka z dużą ilością cynamonu na pewno spełni tutaj swoją rolę.

 

  • Styl: Roggenbier (German Rye Beer)
  • Parametry
    • Ekstrakt: 13,5 %
    • Alkohol: 5,6 %
    • IBU: 25
  • Składniki:
    • Słody: żytni, monachijski typ I, karmelowy 120 EBC, pilzneński, pszeniczny
    • Chmiel: Goryczkowy Hallertau Magnum (DE) /aromatyczny: Tettnanger (DE)
    • Drożdże: górnej fermentacji WB-06
  • Wygląd: Ciemnobursztynowy, zmętniony
  • Aromaty: Goździkowe, lekko bananowe. Lekko palonego karmelu. Zbożowe.
  • Odczucie w ustach:
    • musujące, zbożowe i gęste
    • przyprawowy, lekko pikantno-ziemisty smak żyta
    • lekko kwaskowy, karmelowy, z zaznaczoną goryczką
  • Temperatura serwowania: 7⁰C
  • Szkło: Wysoka smukła szklanka
  • Foodpairing:

    Dania: Pieczony kurczak, wędzone wędliny, grillowane mięsa i kiełbasy, precle z sosami;
    Sery: długo dojrzewające sery, Parmigiano-Reggiano
    Deser: Szarlotka z lodami orzechowymi