Roggenbier, czyli piwo żytnie, to tradycyjny bawarski styl, ale nawet w Niemczech jest już rzadko spotykany. To piwo charakteryzuje się ciemniejszą barwą, gęstą konsystencją, mętnością i wysoką, beżowo-pomarańczową pianą. Zapachy choć podobne do tych z piw pszenicznych to jednak łączą się z charakterystycznymi dla żyta nutami ziemistymi.
Styl
Roggenbier, czyli piwo żytnie, to tradycyjny bawarski styl, ale nawet w Niemczech jest już rzadko spotykany. To piwo charakteryzuje się ciemniejszą barwą, gęstą konsystencją, mętnością i wysoką, beżowo-pomarańczową pianą. Zapachy choć podobne do tych z piw pszenicznych to jednak łączą się z charakterystycznymi dla żyta nutami ziemistymi.
Słody/ekstrakt:
Słód żytni w tym piwie stanowi aż 60%, co doskonale odznacza się w smaku i zapachu (charakterystyczna przyprawowość i ziemistość), oraz w konsystencji (wysoka gęstość). Dodatkowo używamy sporego dodatku słodu monachijskiego, nadający głębszego charakteru jak i słodów karmelowych, do nadania barwy i aromatu przypieczonej skórki od chleba.
Chmiele:
W odróżnieniu do piw pszenicznych, piwo żytnie posiada wyższą, zaznaczoną goryczkę a także szlachetny aromat tradycyjnych odmian chmielu, dodawanych na końcu gotowania brzeczki. Chmiel Magnum nadaje czystej goryczki, natomiast Tettnanger odznacza się ziołowym profilem aromatu.
Serwowanie:
Równomierne zmętnienie uwydatnia wysoka szklanka z przewężeniem w środkowo-dolnej części, często nazywanej po prostu szklanką „weizenową”. Jeśli ktoś lubi piwa pszeniczne z mniejszą ilością drożdży to należy delikatnie nalewać takie piwo, pozostawiając osad drożdżowy na dnie. Dla koneserów klasycznego weizena polecamy zamieszać końcówką piwa tak, aby resztę wlać z pełnym osadem drożdżowym. Zwiększy to pełnie tego piwa. Piwo powinno być mocniej schłodzone.
Food pairing:
Tak wyraziste piwo wymaga wyrazistych dań. Bardzo dobrze komponują się tutaj potrawy do których użyto wędzonki, czy to w formie szynki, czy np. wędzonej śliwki, takich jak schab z wędzoną śliwką. Naturalnie grillowane mięsa i kiełbasy, szczególnie te ostrzejsze. Sery powinny być wyraziste, odpowiednie są długo dojrzewające sery francuskie i szwajcarskie. W deserze z kolei dobrze uwydatnić nieco przyprawową stronę tego piwa, więc szarlotka z dużą ilością cynamonu na pewno spełni tutaj swoją rolę.
- Styl: Roggenbier (German Rye Beer)
- Parametry
- Ekstrakt: 13,5 %
- Alkohol: 5,6 %
- IBU: 25
- Składniki:
- Słody: żytni, monachijski typ I, karmelowy 120 EBC, pilzneński, pszeniczny
- Chmiel: Goryczkowy Hallertau Magnum (DE) /aromatyczny: Tettnanger (DE)
- Drożdże: górnej fermentacji WB-06
- Wygląd: Ciemnobursztynowy, zmętniony
- Aromaty: Goździkowe, lekko bananowe. Lekko palonego karmelu. Zbożowe.
- Odczucie w ustach:
- musujące, zbożowe i gęste
- przyprawowy, lekko pikantno-ziemisty smak żyta
- lekko kwaskowy, karmelowy, z zaznaczoną goryczką
- Temperatura serwowania: 7⁰C
- Szkło: Wysoka smukła szklanka
- Foodpairing:
Dania: Pieczony kurczak, wędzone wędliny, grillowane mięsa i kiełbasy, precle z sosami;
Sery: długo dojrzewające sery, Parmigiano-Reggiano
Deser: Szarlotka z lodami orzechowymi