Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

WRCLW Orange Rye RIS

Russian imperial stout to historyczny ciemny styl piwa, warzony już na przełomie XIII i XIX wieku przez londyńskie browary dla konsumentów poszukujących nowych doznań. Wyraźne akcenty słodowe – kawowe, czekoladowe i karmelowe wraz z aksamitnością słodu żytniego, ze spora mocą oraz leżakowaniem na suszonych pomarańczach kojarzą się z belgijskimi cytrusowymi pralinami.

 

WRCLW Orange Rye RIS

Prawdziwie odświeżającym dodatkiem są suszone hiszpańskie pomarańcze, dodawane tuż przed rozlewem, ekstrahowane przy użyciu HopGuna. Ten cytrusowy aromat i posmak jest nieoczekiwany w Russian Imperial Stoucie, ale jakże pasuje! Ten pomarańczowy akcent spina w całość to ciemne, deserowe piwo.

 

Styl

Jeden z najpotężniejszych stylów piwa Świata – Russian Imperial Stout. Piwo historyczne, bo warzone już na przełomie XVIII i XIX wieku przez londyńskie browary. Styl ten powstał z tych samych powódek dla których dzisiejsi rzemieślnicy tworzą nowofalowe piwa – dla konsumentów szukających nowej jakości w piwie, szczególnie wśród tych bardziej esencjonalnych i treściwych piw. Z czasem styl ten zyskał uznanie w całej Europie i eksportowany był na całym Starym Kontynencie, w tym również do Sankt Petersburga, przez co dopiero po latach, w XX wieku, może trochę w celach marketingowych, zaczęto nazywać to piwo Rosyjskim Imperialnym Stoutem.

Słody/ekstrakt

Uzyskanie tak wysokiego ekstraktu wymaga użycia wyjątkowo dużej ilości słodu – zastosowaliśmy tutaj mieszankę tradycyjną dla Imperialnego Stoutu – podstawowego słodu pilzneńskiego, monachijskiego dla nadania głębszego smaku, karmelowego ciemnego obfitującego w aromaty przypieczonego karmelu oraz słodów ciemnych – pszenicznego czekoladowego oraz słodu barwiącego, pełnych nut czekoladowych i kawowych. Nieco przewrotnym składnikiem jest tutaj słód żytni – zwiększający lepkość piwa, ale również nadający nieco szorstkiego charakteru, często kojarzonego z przyprawowością oraz ziemistością tego surowca.

Chmiele

Używamy chmieli tradycyjnych, kontynentalnych – Magnum do nadania goryczki niezbędnej do uzyskania balansu słodowo-chmielowej, oraz Tettnanger – dla uzyskania aromatu ziołowego, który z czasem wspaniale się w ciemnych, mocnych piwach utlenia.

Dodatki

Prawdziwie odświeżającym dodatkiem są suszone hiszpańskie pomarańcze, dodawane tuż przed rozlewem, ekstrahowane przy użyciu HopGuna. Ten cytrusowy aromat i posmak jest nieoczekiwany w Russian Imperial Stoucie, ale jakże pasuje! Ten pomarańczowy akcent spina w całość to ciemne, deserowe piwo.

 

  • Styl: Russian Imperial Stout
  • Parametry
    • Ekstrakt: 23,0 %
    • Alkohol: 9,0  %
    • IBU: 62
  • Składniki:
    • Słody: pilzneński, żytni, karmelowy 400 EBC, słód monachijski, pszeniczny czekoladowy, słód barwiący
    • Chmiel: Goryczkowy: Hallertau Magnum (DE), Aromatyczny: Tettnanger (DE)
    • Drożdże: górnej fermentacji Danstar Nothingham
  • Wygląd: Czarny, z rubinowymi refleksami
  • Aromaty: Intensywnie pomarańczowe, czekolada, wiśnia, jeżyny, suszone śliwki, goździk
  • Odczucie w ustach:
    • Pełne, aksamitne, nisko wysycone
    • Gorzkiej czekolady, skórki świeżej pomarańczy,
    • długi pomarańczowy finisz
  • Temperatura serwowania: 10-13 ⁰C
  • Szkło: Tulip, Sniffter
  • Foodpairing:

    Dania: kurze serca z sosem mandarynkowym i orzechami, Pad Thai ze smażonym tofu.

    Sery:

    Desery: ciemne truffle, browne ze skórką pomarańczy