Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

WRCLW Oatmeal Stout

Pora na ciemne, klasyczne, pijalne i gładkie piwo górnej fermentacji. Oatmeal Stout to piwo górnej fermentacji, do którego warzenia używamy między innymi słodów ciemnych i czekoladowych wraz ze słodem i płatkami owsianymi. Efektem jest kruczoczarne piwo o aksamitnej teksturze, niskim nasyceniu, bogate w aromaty kawy, wafli czekoladowych, skarmelizowanej skórki chlebowej oraz orzechów. Ciemne, ale jednak bardzo przystępne i zharmonizowane piwo łączące w sobie delikatną słodycz, chmielowo-słodową goryczkę i przyjemne nuty aromatyczne.

 

WRCLW Oatmeal Stout

Piwa ciemne kojarzone są jako ciężkie, mocne i ekstraktywne. Oatmeal Stout jest tego zaprzeczeniem! To przykład ciemnego, ale bardzo przystępnego piwa. Można go scharakteryzować jako „jasne piwo wśród ciemnych” – jest bardzo aromatyczny, ale przy tym niezwykle pijalny i bez problemu można raczyć się nim w ilościach większych niż jedna szklanka, również dzięki niskiemu wysyceniu.

 


Styl

Oatmeal stout to pełniejszy wariant tradycyjnych piw ciemnych warzonych w Szkocji i Anglii od końca XIX wieku. Oryginalna, szkocka receptura zawierała bardzo dużą ilość słodu owsianego, który wpływał na aksamitną teksturę tego piwa. Niestety w późniejszym okresie pojawiły się szeroko komentowane, nieuczciwe praktyki warzenia Oatmeal Stoutów z zaledwie garścią owsa, dodatkowo zacieranych metodą pati-gyled, czyli metodzie, w której kilkukrotnie zacierano piwa kilkukrotnie, na tym samym zacierze, z mniejszym już dodatkiem słodu albo innych surowców. Styl ten był najbardziej popularny w Anglii w okresie międzywojennym. Swoją świetność odzyskał dopiero w latach 80 XX w., gdy na nowo odkryła go piwna rewolucja – nie idąc na skróty, warząc go uczciwie z dbałością o szczegóły.

Słody/ekstrakt:

Zasyp do Oatmeal Stoutu jest bardzo bogaty. To przede wszystkim dobrej jakości słody odpowiadają za bogaty aromat i głęboki smak tego piwa. Podstawą mimo wszystko są wysokiej jakości słody… jasne! Do nich dodajemy całą gamę tzw. słodów specjalnych:

  • Monachijski – dla nadania pełni, z charakterystycznym tostowym aromatem i lekko karmelową nutą
  • Karmelowy – o barwie ok. 130 EBC, który podbija kolor ku czerwieni oraz nadaje aromatu toffee, karmelu, przypieczonych tostów
  • Czekoladowy – jak sama nazwa wskazuje, nadaje pięknego aromatu gorzkiej czekolady. Jest mniej prażony od słodów barwiących, przez co można użyć go więcej.
  • Barwiący – słód, który nadaje kruczoczarnej barwy. Dodawany w niewielkich ilościach, ale to wystarczy aby piwo było bardzo ciemne. Dodaje aromaty mocno palonej kawy, a nawet nieco nut popiołu.
  • Płatki i słód owsiany – stanowią o wyjątkowości Oatmeal Stotu. Dzięki nim piwo jest aksamitne w teksturze, pięknie się pieni oraz ma aromaty ciasteczek owsianych. W tym piwie stanowią ponad 20% zasypu!

Chmiele:

Używamy chmieli tradycyjnych, niemieckich – Magnum do nadania odpowiedniej goryczki, oraz Tetnanger – o nieco ziołowym profilu. Ale nie jest to bardzo mocno chmielone piwo – tylko dla zrównoważenia słodyczy płynącej ze słodów i płatków owsianych. Stanowi o zbalansowaniu.

 

  • Styl: Oatmeal Stout
  • Parametry
    • Ekstrakt: 13,0 %
    • Alkohol: 4,9  %
    • IBU: 25
  • Składniki:
    • Słodyjęczmienne: pale ale, monachijski, karmelowy, czekoladowy, barwiący; owsiany,
    • Chmiel: Goryczkowy: Hallertau Magnum (DE), Aromatyczny: Tettnanger (DE)
    • Drożdże: górnej fermentacji Danstar Nottingham
  • Wygląd: Kruczoczarny, z rubinowo-wiśniowymi przebłyskami, z brązową bardzo drobnopęcherzykową pianą
  • Aromaty: palone zboże, kawy, owsianki, walfi w czekoladzie, orzechów, toffee, czekolady gorzkiej
  • Odczucie w ustach:
    • Lekkie, nisko nasycone
    • Delikatna kwaśność
    • Finisz gorzkiej czekolady, orzeźwiające
  • Temperatura serwowania: 10-13 ⁰C
  • Szkło: Shaker, nonic, pint, stout glass

Foodpairing: 

  • Dania: smażona wątróbka drobiowa w sosie śmietanowo-porzeczkowym , mapo tofu, polędwica w sosie kawowym;

  • Sery: ser owczy wędzony;

  • Deser: kruche ciastko z karmelem daktylowym i masłem orzechowym.