Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

WILD 13

Bière de Soif refermented with Red Regent and Rondo grapes Blend 2021

Seria „Bière de soif” to hybrydy, które stanowią pomost pomiędzy światem wina, cydru i piwa. Fermentowane z użyciem mieszanki dzikich drożdży i bakterii. Dzikie, nieprzewidywalne i niezwykle intrygujące.

W najnowszej odsłonie piw tej marki połączyliśmy naszą leżakowaną w beczkach bazę w stylu Saison oraz ogromne ilości lokalnych winogron odmian Red Regent i Rondo z lokalnej winnicy Jadwiga.

Uwarzone w styczniu 2020 roku, kondycjonowane w butelce i niepasteryzowane piwo o bardzo długim terminie przydatności do spożycia – nieustannie zmienia się wraz z upływającym czasem, co czyni je idealnym do leżakowania.

 

WILD No. 13 Bière de Soif refermented with Red Regent and Rondo grapes Blend 2021

Winogrona do tej mieszanki zebraliśmy osobiście z małej, lokalnej winnicy Jadwiga, położonej zaledwie 20 km od Browaru. Jeszcze tego samego dnia połączyliśmy je z piwną bazą i pozostawiliśmy na refermentację przez ponad 12 dni. Piwo to jest bardzo zbliżone do naszych ulubionych francuskich win typu „glou glou” Pét-Nat. Przepełnione aromatami wiśni i czerwonych owoców zbalansowanych delikatną cierpkością i nutami funky. Zachwyca żywą wiśniową barwą i różowawą, długo utrzymującą się pianą. Niepasteryzowane i zmieniające się z czasem – idealne do refermentacji w butelce!

Słody/ekstrakt:

Wieloziarnista baza składająca się ze słodów jęczmiennych i pszenicznych z dodatkiem płatków owsianych.

Chmiele:

Chmielenie jest homeopatyczne, konieczne z punktu widzenia technologii, gdyż możemy dzięki niemu sklarować brzeczkę. Goryczka jest jednak śladowa i w zasadzie niewyczuwalna. Chmiel jest wrogiem wielu drobnoustrojów nie będących drożdżami, przeszkadzałby przy nieskrępowanej fermentacji. Piwa tego typu są najmniej chmielonymi piwami na świecie. Użyliśmy w tym celu niewielkich ilości chmielu odmiany Hersbrucker.

Fermentacja

Prawdziwa magia dzieje się podczas fermentacji, która za każdym razem jest niepowtarzalna.

To piwo było najpierw fermentowane w stalowych zbiornikach z mieszanką naszych 2 ulubionych szczepów saison, a następnie poddane wtórnej fermentacji w beczkach po winie z domową mieszanką dzikich drożdży i bakterii.

Ostatnie etapy fermentacji odbyły się dzięki naturalnym drożdżom pochodzącym z owoców oraz podczas leżakowanie w butelce.

Winogrona:

W serii Bière de Soif pracujemy tylko z najlepszymi jakościowo i jak najbardziej lokalnymi, całymi owocami.

W tym konkretnym przypadku użyliśmy ręcznie zbieranych winogron odmian Red Regent i Rondo z małej, lokalnej winnicy Jadwiga.

Zmiany w czasie:

Niezwykle istotny dla tych piw jest czas, ponieważ drobnoustroje które biorą udział w ich produkcji fermentują niespiesznie. Dlatego pozostawiamy je w beczkach na okres kilku miesięcy, aby tam nabierały swojego niebywałego charakteru.

Nie jest ono pasteryzowane, dzięki czemu nawet po rozlewie do butelek zachodzi w nim proces refermentacji, który nasyca, ochrania i zmienia piwo. Trzymane w temperaturach piwnicznych, może leżakować latami, zmieniając swój profil smakowo-zapachowy. Kto wie, jak będzie wyglądało za kilka lat? Sami jesteśmy ciekawi!

Przeźroczyste butelki:

Biere de soif rozlaliśmy do przeźroczystych butelek „Champenoise” z grubego szkła o pojemności 375 ml, które wykorzystywane są przy produkcji szampana. Wybór ten nie był przypadkowy – butelki tego typu najlepiej pasują do stylu Bierre De Soif, podkreślając ich szampański charakter!
W normalnych warunkach, piwa nie powinny być przechowywane w opakowaniach z przeźroczystego czy zielonego szkła – przepuszczają one zbyt dużo światła UV, które szkodzi związkom chmielowym. To piwo jest jednak chmielone w minimalnym stopniu, a dodatek moszczu winogronowego naturalnie ochrania je przed skutkami działania światła UV.

Cieszyć możemy się dzięki temu pięknym, widocznym już z daleka różowym kolorem oraz naturalnym efektem opalizującym tworzonym między innymi przez bakterie i drożdże, które wykorzystane zostały przy fermentacji.

Sposób serwowania:

Piwa tego typu charakteryzują się wysokim wysyceniem, w związku z czym powinny być serwowane w odpowiedni sposób:
1. Podawaj dobrze schłodzone.
Podobnie jak wina musujące i szampan, nasze piwa z serii Biere de soif smakują najlepiej, gdy odpowiednio schłodzi się je przed otwarciem – zalecamy przechowywanie ich w pionowej pozycji i temperaturze od 4 do 6`C przez około 24 godziny przed otwarciem!
2. Zachowaj ostrożność
Ciśnienie we wnętrzu butelki wywołane refermantacją jest zdecydowanie wyższe niż w piwach nie poddawanych temu procesowi i może być porównywalne do szampańskiego – zachowaj więc ostrożność podczas otwierania.
3. Trzymaj i nalewaj pod kątem
Trzymanie butelki pod kątem podczas otwierania zwiększa powierzchnię cieczy znajdującej się w szyjce butelki, dzięki czemu ciśnienie uwalnia się swobodniej minimalizując pienienie. Przelewanie do szkła również powinno odbywać się „pod kątem”, aby ograniczyć utratę rozpuszczonego dwutlenku węgla i zapobiec nadmiernemu spienieniu. Piwo należy przelewać bez naturalnego osadu drożdżowego, zbierającego się na dnie butelki.
  • Styl: Bière de Soif refermented with Red regent and Rondo grapes Blend 2021
  • Parametry
    • Ekstrakt: 12,0 %
    • Alkohol: 6,8  %
    • IBU: 5
  • Składniki: słód, chmiel, drożdże, woda, winogrona
  • Słody: jęczmienny: Pils, słód pszeniczny, płatki owsiane
  • Chmiel: aromatyczny: Hersbrucker (DE)
  • Drożdże: domowa mieszanka drożdży saison, dzikich drożdży i bakterii.
  • Dodatki: świeżo zerwane, lokalne winogrona Red Regent i Rondo
  • Wygląd: kolor wiśniowo-czerwony, klarowne z odrobiną naturalnego osadu.
  • Aromaty: bogaty, zmieniający się z czasem – przypominający aromat win pochodzących z regionu Beaujolais, czerwone owoce, wiśnie.
  • Odczucie w ustach:
    • Ciało średnie do pełnego, wytrawne. Wysoko nagazowane.
  • Temperatura serwowania: 5-7⁰C
  • Szkło: szkło WILD z oferty Stu Mostów.
  • Foodpairing:
    • Dania: stek z polędwicy z jelenia z sosem jeżynowym; bułka maślana z grillowanym serem halloumi oraz sosem z czosnku niedźwiedziego i wiśniami
    • Sery: ser manchego, długo dojrzewająca gouda
    • Deser: ciasto drożdżowe z owocami, kruszonką i lodami waniliowymi