Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

WRCLW Dunkelweizen

 

Dunkelweizen to „ciemny brat” charakterystycznego piwa górnej fermentacji – hefeweizen. Jak nakazuje bawarska tradycja ponad połowę zasypu musi stanowić słód pszeniczny, dodaje się do niego sporą ilość słodów karmelowych oraz palonych i czekoladowych. Barwa tego piwa zawsze jest ciemna, ale już jej intensywność bywa różna – od brązowej po niemal nieprzejrzyście czarne. Niemal zawsze jest mętne, bo to właśnie drożdże zawieszone w całej objętości wpływają na treściwość tego jednak wytrawnego piwa. Drożdże nadają też charakterystyczne aromaty bananowo-goździkowe. Wysokie wysycenie i piękna czapa piany jest znakiem rozpoznawczym tego stylu.

 

WRCLW Dunkelweizen

Nasz Dunkelweizen specjalnie uwarzony na 6. Festiwal Dobrego Piwa we Wrocławiu charakteryzuje się brązową zmętnioną barwą, po przelaniu do kufla oko cieszy wysoka beżowa piana. W zapachu dominują nuty bananowe, lekko ustępujące na finiszu aromatom goździkowym. Doznania te wyraźnie łączą się z karmelowością i aromatem świeżo pieczonego chleba, z bardzo subtelnym dodatkiem ciemnych słodów. W smaku jest wyraźnie zbożowe, przyjemnie skontrowane łagodną i szlachetną goryczką. Końcowo można wyczuć lekką kwaskowość, wspaniale zwiększającą pijalność, przez co piwo świetnie orzeźwia.

 

 

 

Styl

Barwa tego piwa zawsze jest ciemna, ale już jej intensywność bywa różna – od brązowej po niemal nieprzejrzyście czarne. Niemal zawsze jest mętne, bo to właśnie drożdże zawieszone w całej objętości wpływają na treściwość tego jednak wytrawnego piwa. Drożdże nadają też charakterystyczne aromaty bananowo-goździkowe. Wysokie wysycenie i piękna czapa piany jest znakiem rozpoznawczym tego stylu.

Słody/ekstrakt:

Obok drożdży to słody odgrywają główną rolę w tym piwie. Mocne nuty czekoladowe, gałki muszkatołowej i mocno przypieczonej skórki od chleba pochodzą właśnie z użytych karmelowych i ciemnych słodów. Słodową stronę tego piwa podbudowuje jeszcze dekokcyjne zacieranie (czyli gotowanie części zacieru podczas warzenia), które jest tradycyjne dla tego stylu.

Chmiele:

W tego typu piwach chmiel stanowi drugorzędną rolę. Ma jedynie dopełniać bukietu smakowego. Dlatego wykorzystuje się chmiel szlachetny, niskogoryczkowy, tak, aby komponował się z łagodnym charakterem tego stylu.

Serwowanie:

Równomierne zmętnienie uwydatnia wysoka szklanka z przewężeniem w środkowo-dolnej części, często nazywanej po prostu szklanką „weizenową”. Jeśli ktoś lubi piwa pszeniczne z mniejszą ilością drożdży to należy delikatnie nalewać takie piwo, pozostawiając osad drożdżowy na dnie. Dla koneserów klasycznego weizena polecamy zamieszać końcówką piwa tak, aby resztę wlać z pełnym osadem drożdżowym. Zwiększy to pełnie tego piwa. Piwo powinno być mocniej schłodzone.

Food pairing:

Klasyką do ciemnej pszenicy jest oczywiście bawarska pieczona golonka. Podobnie żeberka czy różnego rodzaju kiełbaski grillowane. Wędzone sery uzupełniają nuty ciemnych słodów. Desery to raczej rzadkość w przypadku degustacji dunkelweizena, ale lody orzechowe mogę pasować w cieplejsze dni.

 

  • Styl: Dunkelweizen
  • Parametry
    • Ekstrakt: 13,0 %
    • Alkohol: 5,9 %
    • IBU: 18
  • Składniki:
    • Słody: pszeniczny, monachijski typ II, pilzneński, karmelowy 120 i 300 EBC, pszeniczny czekoladowy
    • Chmiel: Goryczkowy/aromatyczny: Lubelski (PL)
    • Drożdże: górnej fermentacji do piw pszenicznych
  • Wygląd: Ciemnobrązowy, mocno zmętniony
  • Aromaty: Bananowe i goździkowe (drożdże), skórki od chleba, gałka muszkatołowa, karmelowe, lekko czekoladowe
  • Odczucie w ustach:
    • musujące, lekko słodkawe, w typie miodu/karmelu
    • smak bananów, skórki od chleba, gałki muszkatołowej i goździków
    • lekka kwaskowatość, przyprawowość
  • Temperatura serwowania: 4-7⁰C
  • Szkło: Wysoka smukła szklanka
  • Foodpairing:

    Dania: Grillowane mięsa, pieczona golonka lub żeberka
    Sery: wędzone – oscypek, bryndza,
    Deser: lody orzechowe.