Dunkelweizen to „ciemny brat” charakterystycznego piwa górnej fermentacji – hefeweizen. Jak nakazuje bawarska tradycja ponad połowę zasypu musi stanowić słód pszeniczny, dodaje się do niego sporą ilość słodów karmelowych oraz palonych i czekoladowych. Barwa tego piwa zawsze jest ciemna, ale już jej intensywność bywa różna – od brązowej po niemal nieprzejrzyście czarne. Niemal zawsze jest mętne, bo to właśnie drożdże zawieszone w całej objętości wpływają na treściwość tego jednak wytrawnego piwa. Drożdże nadają też charakterystyczne aromaty bananowo-goździkowe. Wysokie wysycenie i piękna czapa piany jest znakiem rozpoznawczym tego stylu.
Styl
Barwa tego piwa zawsze jest ciemna, ale już jej intensywność bywa różna – od brązowej po niemal nieprzejrzyście czarne. Niemal zawsze jest mętne, bo to właśnie drożdże zawieszone w całej objętości wpływają na treściwość tego jednak wytrawnego piwa. Drożdże nadają też charakterystyczne aromaty bananowo-goździkowe. Wysokie wysycenie i piękna czapa piany jest znakiem rozpoznawczym tego stylu.
Słody/ekstrakt:
Obok drożdży to słody odgrywają główną rolę w tym piwie. Mocne nuty czekoladowe, gałki muszkatołowej i mocno przypieczonej skórki od chleba pochodzą właśnie z użytych karmelowych i ciemnych słodów. Słodową stronę tego piwa podbudowuje jeszcze dekokcyjne zacieranie (czyli gotowanie części zacieru podczas warzenia), które jest tradycyjne dla tego stylu.
Chmiele:
W tego typu piwach chmiel stanowi drugorzędną rolę. Ma jedynie dopełniać bukietu smakowego. Dlatego wykorzystuje się chmiel szlachetny, niskogoryczkowy, tak, aby komponował się z łagodnym charakterem tego stylu.
Serwowanie:
Równomierne zmętnienie uwydatnia wysoka szklanka z przewężeniem w środkowo-dolnej części, często nazywanej po prostu szklanką „weizenową”. Jeśli ktoś lubi piwa pszeniczne z mniejszą ilością drożdży to należy delikatnie nalewać takie piwo, pozostawiając osad drożdżowy na dnie. Dla koneserów klasycznego weizena polecamy zamieszać końcówką piwa tak, aby resztę wlać z pełnym osadem drożdżowym. Zwiększy to pełnie tego piwa. Piwo powinno być mocniej schłodzone.
Food pairing:
Klasyką do ciemnej pszenicy jest oczywiście bawarska pieczona golonka. Podobnie żeberka czy różnego rodzaju kiełbaski grillowane. Wędzone sery uzupełniają nuty ciemnych słodów. Desery to raczej rzadkość w przypadku degustacji dunkelweizena, ale lody orzechowe mogę pasować w cieplejsze dni.
- Styl: Dunkelweizen
- Parametry
- Ekstrakt: 13,0 %
- Alkohol: 5,9 %
- IBU: 18
- Składniki:
- Słody: pszeniczny, monachijski typ II, pilzneński, karmelowy 120 i 300 EBC, pszeniczny czekoladowy
- Chmiel: Goryczkowy/aromatyczny: Lubelski (PL)
- Drożdże: górnej fermentacji do piw pszenicznych
- Wygląd: Ciemnobrązowy, mocno zmętniony
- Aromaty: Bananowe i goździkowe (drożdże), skórki od chleba, gałka muszkatołowa, karmelowe, lekko czekoladowe
- Odczucie w ustach:
- musujące, lekko słodkawe, w typie miodu/karmelu
- smak bananów, skórki od chleba, gałki muszkatołowej i goździków
- lekka kwaskowatość, przyprawowość
- Temperatura serwowania: 4-7⁰C
- Szkło: Wysoka smukła szklanka
- Foodpairing:
Dania: Grillowane mięsa, pieczona golonka lub żeberka
Sery: wędzone – oscypek, bryndza,
Deser: lody orzechowe.