CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

SALAMANDER American Wheat

 

Amerykańska pszenica to orzeźwiające piwo na lato. Charakteryzuje go jasny zasyp, mocne chmielenie – głownie na aromat, oraz drożdże górnej fermentacji o neutralnym profilu. Z niemieckim piwem pszenicznym wspólne jest jedynie zmętnienie, reszta to orzeźwiający mix chmielu.

 

Salamander American Wheat

To pszeniczne piwo w stylu amerykańskim, warzone z przeważającym udziałem słodu pszenicznego, który oprócz jasnej barwy nadaje temu piwu subtelny, chlebowo-zbożowy charakter. Dzięki użyciu jedynie amerykańskich odmian chmielu piwo to posiada bardzo przyjemną, zrównoważoną goryczkę oraz ciekawy, cytrusowo-grejpfrutowy aromat, uzyskany dzięki chmieleniu podczas leżakowania piwa. American Wheat to idealne piwo na cieplejsze dni, odświeżające i ekstremalnie pijalne.

 

 

 

Styl

Amerykańska pszenica to orzeźwiające piwo na lato. Charakteryzuje go jasny zasyp, mocne chmielenie – głownie na aromat, oraz drożdże górnej fermentacji o neutralnym profilu. Z niemieckim piwem pszenicznym wspólne jest jedynie zmętnienie, reszta to orzeźwiający mix chmielu.

Słody/ekstrakt:

Ekstrakt poniżej pełnego, daje charakterystycznego orzeźwienia. Zasyp to tylko jasne słody, głównie pszeniczny, ale dekokcyjna metoda zacierania (gotowanie części zacieru) pozwala na uwypuklenie zbożowego charakteru tego piwa.

Chmiele/dodatki:

Dobieramy chmiele o szczególnie cytrusowym profilu – szczególnie duże ilości Cascade, który zachwyca swym grapefruitowym aromatem. Na etapie leżakowania dodajemy kolejne porcję Cascade oraz odmiany Citra – łącznie, piwo nabiera cytrusowego, letniego aromatu.

Serwowanie:

Do American Wheat odpowiednie są te same wzory szkła co do American IPA – kumulujące aromaty IPA Glass, Tulip czy Sniffter. Wielu lubi również podkreślać ładne zmętnienie wysokimi szklankami do niemieckich, drożdżowych pszenic.

Food pairing:

Piwo jest lekkie i aromatyczne, więc dania lekkie z intensywnym dodatkiem wydają się najbardziej odpowiednie. Klasycznie polecamy je do sushi z ostrą pastą wasbi. Sery powinny być delikatnie, Carpaccio z mozarelli z sosem balsamicznym. Grapefruitowe desery, szczególnie sorbety, podkreślą orzeźwiający profil American Wheat’a.

 

  • Styl: American Wheat
  • Parametry
    • Ekstrakt: 11,5%
    • Alkohol: 4,6%
    • IBU: 24
  • Składniki:
    • Słody: pszeniczny, pilzneński, monachijski typ I
    • Płatki: pszenne i owsiane
    • Chmiel:
      • Aromatyczny: Cascade(US)
      • Goryczkowy: Columbus (US)
      • Chmielony na zimno: Cascade (US), Citra (SU)
      • Drożdże: górnej fermentacji US-05
  • Wygląd: jasnożółte, zmętnione
  • Aromaty: Grapefruitowy, nieco zbożowy, cytrusowy
  • Odczucie w ustach:
    • musujące, rześkie
    • grapefruitowy, z nutami cytrusowymi
    • przyjemna niewysoka goryczka
  • Temperatura serwowania: 6-7⁰C
  • Szkło: Sniffter, Nonic lub Shaker
  • Foodpairing:-Dania: lekkie sałatki, sushi, dania wegetariańskie

    Sery: carpaccio z mozarelli

    Desery: Sorbety grapefruitowy, Creme Brulee z zieloną herbatą i pomarańczą

NEWSLETTER

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA I BĄDŹ NA BIEŻĄCO

-
mautic is open source marketing automation