Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

SALAMANDER American Wheat

 

Amerykańska pszenica to orzeźwiające piwo na lato. Charakteryzuje go jasny zasyp, mocne chmielenie – głownie na aromat, oraz drożdże górnej fermentacji o neutralnym profilu. Z niemieckim piwem pszenicznym wspólne jest jedynie zmętnienie, reszta to orzeźwiający mix chmielu.

 

Salamander American Wheat

To pszeniczne piwo w stylu amerykańskim, warzone z przeważającym udziałem słodu pszenicznego, który oprócz jasnej barwy nadaje temu piwu subtelny, chlebowo-zbożowy charakter. Dzięki użyciu jedynie amerykańskich odmian chmielu piwo to posiada bardzo przyjemną, zrównoważoną goryczkę oraz ciekawy, cytrusowo-grejpfrutowy aromat, uzyskany dzięki chmieleniu podczas leżakowania piwa. American Wheat to idealne piwo na cieplejsze dni, odświeżające i ekstremalnie pijalne.

 

 

 

Styl

Amerykańska pszenica to orzeźwiające piwo na lato. Charakteryzuje go jasny zasyp, mocne chmielenie – głownie na aromat, oraz drożdże górnej fermentacji o neutralnym profilu. Z niemieckim piwem pszenicznym wspólne jest jedynie zmętnienie, reszta to orzeźwiający mix chmielu.

Słody/ekstrakt:

Ekstrakt poniżej pełnego, daje charakterystycznego orzeźwienia. Zasyp to tylko jasne słody, głównie pszeniczny, ale dekokcyjna metoda zacierania (gotowanie części zacieru) pozwala na uwypuklenie zbożowego charakteru tego piwa.

Chmiele/dodatki:

Dobieramy chmiele o szczególnie cytrusowym profilu – szczególnie duże ilości Cascade, który zachwyca swym grapefruitowym aromatem. Na etapie leżakowania dodajemy kolejne porcję Cascade oraz odmiany Citra – łącznie, piwo nabiera cytrusowego, letniego aromatu.

Serwowanie:

Do American Wheat odpowiednie są te same wzory szkła co do American IPA – kumulujące aromaty IPA Glass, Tulip czy Sniffter. Wielu lubi również podkreślać ładne zmętnienie wysokimi szklankami do niemieckich, drożdżowych pszenic.

Food pairing:

Piwo jest lekkie i aromatyczne, więc dania lekkie z intensywnym dodatkiem wydają się najbardziej odpowiednie. Klasycznie polecamy je do sushi z ostrą pastą wasbi. Sery powinny być delikatnie, Carpaccio z mozarelli z sosem balsamicznym. Grapefruitowe desery, szczególnie sorbety, podkreślą orzeźwiający profil American Wheat’a.

 

  • Styl: American Wheat
  • Parametry
    • Ekstrakt: 11,5%
    • Alkohol: 4,6%
    • IBU: 24
  • Składniki:
    • Słody: pszeniczny, pilzneński, monachijski typ I
    • Płatki: pszenne i owsiane
    • Chmiel:
      • Aromatyczny: Cascade(US)
      • Goryczkowy: Columbus (US)
      • Chmielony na zimno: Cascade (US), Citra (SU)
      • Drożdże: górnej fermentacji US-05
  • Wygląd: jasnożółte, zmętnione
  • Aromaty: Grapefruitowy, nieco zbożowy, cytrusowy
  • Odczucie w ustach:
    • musujące, rześkie
    • grapefruitowy, z nutami cytrusowymi
    • przyjemna niewysoka goryczka
  • Temperatura serwowania: 6-7⁰C
  • Szkło: Sniffter, Nonic lub Shaker
  • Foodpairing:-Dania: lekkie sałatki, sushi, dania wegetariańskie

    Sery: carpaccio z mozarelli

    Desery: Sorbety grapefruitowy, Creme Brulee z zieloną herbatą i pomarańczą