Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

WRCLW RYE RIS

 

Jeden z najpotężniejszych stylów piwa Świata – Russian Imperial Stout. Piwo historyczne, bo warzone już na przełomie XVIII i XIX wieku przez londyńskie browary. Styl ten powstał z tych samych powódek dla których dzisiejsi rzemieślnicy tworzą nowofalowe piwa – dla konsumentów szukających nowej jakości w piwie, szczególnie wśród tych bardziej esencjonalnych i treściwych piw.

 

WRCLW Rye RIS

Tego typu piwem najlepiej delektować się ze szkła kumulującego aromaty, takiego jak sniffter lub sensoric. Koniecznie należy je pić w nieco podwyższonej temperaturze, tak aby poczuć całą paletę smaków i aromatów. Ciekawym pomysłem jest rozpoczęcie degustacji w temperaturze 10-120C i stopniowe ogrzewanie szklanki w dłoniach tak, aby osiągnąć 16-18 stopni. W trakcie można ocenić jak aromaty się zmieniają – często mówimy o tym, że piwo się „otwiera”, czyli ukazuje coraz to inne aromaty, które dopiero w wyższej temperaturze stają się intensywniejsze.

Skład: Woda, słody: pilzneński, żytni, karmelowy 400 EBC, słód monachijski, pszeniczny czekoladowy, słód barwiący, cukier, chmiel: Magnum, Tettnanger, drożdże.

 

 

 

Styl

Jeden z najpotężniejszych stylów piwa Świata – Russian Imperial Stout. Piwo historyczne, bo warzone już na przełomie XVIII i XIX wieku przez londyńskie browary. Styl ten powstał z tych samych powódek dla których dzisiejsi rzemieślnicy tworzą nowofalowe piwa – dla konsumentów szukających nowej jakości w piwie, szczególnie wśród tych bardziej esencjonalnych i treściwych piw. Z czasem styl ten zyskał uznanie w całej Europie i eksportowany był na całym Starym Kontynencie, w tym również do Sankt Petersburga, przez co dopiero po latach, w XX wieku, może trochę w celach marketingowych, zaczęto nazywać to piwo Rosyjskim Imperialnym Stoutem. Jedno jest pewne, że przymiotnik „Imperialny” można tłumaczyć jako „najlepsze i najmocniejsze” piwa z oferty browaru.

Słody/ekstrakt:

Uzyskanie tak wysokiego ekstraktu wymaga użycia wyjątkowo dużej ilości słodu – zastosowaliśmy tutaj mieszankę tradycyjną dla Imperialnego Stoutu – podstawowego słodu pilzneńskiego, monachijskiego dla nadania głębszego smaku, karmelowego ciemnego obfitującego w aromaty przypieczonego karmelu oraz słodów ciemnych – pszenicznego czekoladowego oraz słodu barwiącego, pełnych nut czekoladowych i kawowych. Nieco przewrotnym składnikiem jest tutaj słód żytni – zwiększający lepkość piwa, ale również nadający nieco szorstkiego charakteru, często kojarzonego z przyprawowością oraz ziemistością tego surowca.

Chmiele:

Uzyskanie tak wysokiego ekstraktu wymaga użycia wyjątkowo dużej ilości słodu – zastosowaliśmy tutaj mieszankę tradycyjną dla Imperialnego Stoutu – podstawowego słodu pilzneńskiego, monachijskiego dla nadania głębszego smaku, karmelowego ciemnego obfitującego w aromaty przypieczonego karmelu oraz słodów ciemnych – pszenicznego czekoladowego oraz słodu barwiącego, pełnych nut czekoladowych i kawowych. Nieco przewrotnym składnikiem jest tutaj słód żytni – zwiększający lepkość piwa, ale również nadający nieco szorstkiego charakteru, często kojarzonego z przyprawowością oraz ziemistością tego surowca.

Serwowanie:

Tego typu piwem najlepiej delektować się ze szkła kumulującego aromaty, takiego jak sniffter lub sensoric. Koniecznie należy je pić w nieco podwyższonej temperaturze, tak aby poczuć całą paletę smaków i aromatów. Ciekawym pomysłem jest rozpoczęcie degustacji w temperaturze 8-10⁰C i stopniowe ogrzewanie szklanki w dłoniach tak, aby osiągnąć 16-18 stopni. W trakcie można ocenić jak aromaty się zmieniają – często mówimy o tym, że piwo się „otwiera”, czyli ukazuje coraz to inne aromaty, które dopiero w wyższej temperaturze stają się intensywniejsze.

Food pairing:

Jeden z najmocniejszych piwnych stylów wymaga dań wyrazistych, nieco cięższych i tych jadanych rzadko. Tak bogate piwo może ciekawie łączyć się z najwyższej jakości czerwonym mięsem, jak stek wołowy czy dziczyzna. Jednak RIS’y najlepiej łączyć z deserami, klasyką jest tutaj tiramisu, ale niemal każdy deser na bazie czekolady lub kawy będzie odpowiedni.

 

  • Styl: Russian Imperial Stout
  • Parametry
    • Ekstrakt: 23,0 %
    • Alkohol: 10,2  %
    • IBU: 62
  • Składniki:
    • Słody: pilzneński, żytni, karmelowy 400 EBC, słód monachijski, pszeniczny czekoladowy, słód barwiący
    • Chmiel: Goryczkowy: Hallertau Magnum (DE), Aromatyczny: Tettnanger (DE)
    • Drożdże: górnej fermentacji US-05
  • Wygląd: Czarny
  • Aromaty: Czekoladowe i kawowe, wiśnia w czekoladzie, lekko śliwkowe
  • Odczucie w ustach:
    • Kremowy, aksamitny, nisko nasycone
    • Ogrzewające, harmonijne nuty mocnej gorzkiej czekolady, kojarzące się z pralinami
    • posmak kakao, lekko gorzkawy z przyprawowością słodu żytniego
  • Temperatura serwowania: 10-13 ⁰C
  • Szkło: Tulip, Sniffter
  • Foodpairing:

    Dania: Stek wołowy, dziczyzna

    Sery: długo dojrzewająca Gouda lub Cheddar,

    Desery: ciemne truffle, ciasta i torty czekoladowe