Jeden z najpotężniejszych stylów piwa Świata – Russian Imperial Stout. Piwo historyczne, bo warzone już na przełomie XVIII i XIX wieku przez londyńskie browary. Styl ten powstał z tych samych powódek dla których dzisiejsi rzemieślnicy tworzą nowofalowe piwa – dla konsumentów szukających nowej jakości w piwie, szczególnie wśród tych bardziej esencjonalnych i treściwych piw.
Styl
Jeden z najpotężniejszych stylów piwa Świata – Russian Imperial Stout. Piwo historyczne, bo warzone już na przełomie XVIII i XIX wieku przez londyńskie browary. Styl ten powstał z tych samych powódek dla których dzisiejsi rzemieślnicy tworzą nowofalowe piwa – dla konsumentów szukających nowej jakości w piwie, szczególnie wśród tych bardziej esencjonalnych i treściwych piw. Z czasem styl ten zyskał uznanie w całej Europie i eksportowany był na całym Starym Kontynencie, w tym również do Sankt Petersburga, przez co dopiero po latach, w XX wieku, może trochę w celach marketingowych, zaczęto nazywać to piwo Rosyjskim Imperialnym Stoutem. Jedno jest pewne, że przymiotnik „Imperialny” można tłumaczyć jako „najlepsze i najmocniejsze” piwa z oferty browaru.
Słody/ekstrakt:
Uzyskanie tak wysokiego ekstraktu wymaga użycia wyjątkowo dużej ilości słodu – zastosowaliśmy tutaj mieszankę tradycyjną dla Imperialnego Stoutu – podstawowego słodu pilzneńskiego, monachijskiego dla nadania głębszego smaku, karmelowego ciemnego obfitującego w aromaty przypieczonego karmelu oraz słodów ciemnych – pszenicznego czekoladowego oraz słodu barwiącego, pełnych nut czekoladowych i kawowych. Nieco przewrotnym składnikiem jest tutaj słód żytni – zwiększający lepkość piwa, ale również nadający nieco szorstkiego charakteru, często kojarzonego z przyprawowością oraz ziemistością tego surowca.
Chmiele:
Uzyskanie tak wysokiego ekstraktu wymaga użycia wyjątkowo dużej ilości słodu – zastosowaliśmy tutaj mieszankę tradycyjną dla Imperialnego Stoutu – podstawowego słodu pilzneńskiego, monachijskiego dla nadania głębszego smaku, karmelowego ciemnego obfitującego w aromaty przypieczonego karmelu oraz słodów ciemnych – pszenicznego czekoladowego oraz słodu barwiącego, pełnych nut czekoladowych i kawowych. Nieco przewrotnym składnikiem jest tutaj słód żytni – zwiększający lepkość piwa, ale również nadający nieco szorstkiego charakteru, często kojarzonego z przyprawowością oraz ziemistością tego surowca.
Serwowanie:
Tego typu piwem najlepiej delektować się ze szkła kumulującego aromaty, takiego jak sniffter lub sensoric. Koniecznie należy je pić w nieco podwyższonej temperaturze, tak aby poczuć całą paletę smaków i aromatów. Ciekawym pomysłem jest rozpoczęcie degustacji w temperaturze 8-10⁰C i stopniowe ogrzewanie szklanki w dłoniach tak, aby osiągnąć 16-18 stopni. W trakcie można ocenić jak aromaty się zmieniają – często mówimy o tym, że piwo się „otwiera”, czyli ukazuje coraz to inne aromaty, które dopiero w wyższej temperaturze stają się intensywniejsze.
Food pairing:
Jeden z najmocniejszych piwnych stylów wymaga dań wyrazistych, nieco cięższych i tych jadanych rzadko. Tak bogate piwo może ciekawie łączyć się z najwyższej jakości czerwonym mięsem, jak stek wołowy czy dziczyzna. Jednak RIS’y najlepiej łączyć z deserami, klasyką jest tutaj tiramisu, ale niemal każdy deser na bazie czekolady lub kawy będzie odpowiedni.
- Styl: Russian Imperial Stout
- Parametry
- Ekstrakt: 23,0 %
- Alkohol: 10,2 %
- IBU: 62
- Składniki:
- Słody: pilzneński, żytni, karmelowy 400 EBC, słód monachijski, pszeniczny czekoladowy, słód barwiący
- Chmiel: Goryczkowy: Hallertau Magnum (DE), Aromatyczny: Tettnanger (DE)
- Drożdże: górnej fermentacji US-05
- Wygląd: Czarny
- Aromaty: Czekoladowe i kawowe, wiśnia w czekoladzie, lekko śliwkowe
- Odczucie w ustach:
- Kremowy, aksamitny, nisko nasycone
- Ogrzewające, harmonijne nuty mocnej gorzkiej czekolady, kojarzące się z pralinami
- posmak kakao, lekko gorzkawy z przyprawowością słodu żytniego
- Temperatura serwowania: 10-13 ⁰C
- Szkło: Tulip, Sniffter
- Foodpairing:
Dania: Stek wołowy, dziczyzna
Sery: długo dojrzewająca Gouda lub Cheddar,
Desery: ciemne truffle, ciasta i torty czekoladowe