Styl:
Hefeweizen, czyli pszeniczne piwo drożdżowe, górnej fermentacji, bardzo tradycyjny styl bawarski. Warzony z bardzo dużym udziałem słodu pszenicznego, piwo orzeźwiające, wydające się pełne od drożdży budujących bukiet bananowo-goździkowy. W rzeczywistości jest wysoko odfermentowane, a lekka kwaskowość powoduje, że świetnie orzeźwia.
Słody/ekstrakt:
Ekstrakt to dolny zakres stylu, dzięki czemu to jedno z naszych najbardziej orzeźwiających i lekkich piw. Tylko jasne słody – przede wszystkim pszeniczny i pilzneński stanowią o niebywałej pijalności tego piwa. Zacieranie dekokcyjne (czyli gotowanie części zacieru), jako tradycyjna metoda warzenia tego piwa nieco podkreśla zbożowy charakter tego stylu.
Chmiele:
W tego typu piwach chmiel stanowi drugorzędną rolę. Ma jedynie dopełniać bukietu smakowego. Dlatego wykorzystuje się chmiel szlachetny, niskogoryczkowy, tak, aby komponował się z łagodnym charakterem tego stylu, taki jak użyty przez nas Hersbrucker.
Serwowanie: Równomierne zmętnienie uwydatnia wysoka szklanka z przewężeniem w środkowo-dolnej części, często nazywanej po prostu szklanką „weizenową”. Jeśli ktoś lubi piwa pszeniczne z mniejszą ilością drożdży to należy delikatnie nalewać takie piwo, pozostawiając osad drożdżowy na dnie. Dla koneserów klasycznego weizena polecamy zamieszać końcówką piwa tak, aby resztę wlać z pełnym osadem drożdżowym. Zwiększy to nieco pełnie tego piwa. Piwo powinno być mocniej schłodzone
Food pairing: Lekkość tego piwa wymaga lekkich potraw, jak sałatki, owoce morza czy sushi. Sery powinny być delikatne, a więc kremowy cheddar lub gouda, lub mniej wyraziste sery z przyrostem pleśni (brie, camembert). Z deserów lekkie owocowe tarty powinny dopełniać estrowy charakter tego pwia.
- Styl: Hefeweizen (Weissbier)
- Parametry:
- Ekstrakt: 11,0%
- Alkohol: 4,5 %
- IBU: 13
- Składniki:
- Słody: pszeniczny, pilzneński
- Chmiel: Goryczkowy: Hallertau Magnum (DE) Aromatyczny: Tettnanger (DE), Hersbrucker (DE)
- Drożdże: górnej fermentacji
- Wygląd: jasny, mocno zmętniony
- Aromaty: Dojrzałych bananów, goździków, lekko brzoskwiniowe
- Smak
- 1 – musujący, owocowy
- 2 – wyraźne nuty bananowe
- 3 – lekko kwaskowy, orzeźwiający
- Temperatura serwowania: 4-7 ⁰C
- Szkło: Wysoka smukła szklanka
- Foodpairing: Dania:Dania: lżejsze potrawy: sałatki, owoce morza, sushi,
Sery: Cheddar, Brie;
Desery: lekkie owocowe tarty