Pierwsze w Browarze Stu Mostów piwo wymrażane. Ten bursztynowy lager, bogaty w nuty karmelowe, tostowe, suszonych owoców, wzbogacony został polskim 100% sokiem tłoczonym z wiśni. Wszystkie te aromaty zostały zintensyfikowane poprzez wymrażanie wody i oddzielenie jej kryształków od zatężonego piwa. Dzięki temu procesowi osiągnęliśmy efekt niedostępny przy klasycznej metodzie warzenia mocnych piw. Tradycyjny bock w zupełnie nowej aranżacji.
WRCLW Cherry EisbockTen bursztynowy lager, bogaty w nuty karmelowe, tostowe, suszonych owoców, wzbogacony został polskim 100% sokiem tłoczonym z wiśni. |
Styl
Sam Bock pochodzi z północnoniemieckiego miasta Einbeck, które było ważnym ośrodkiem browarniczym i eksporterem XIV i XVII wieku. Od siedemnastym stulecia kojarzony przede wsytkim z Monachium. Nazwa „bock” pochodzi od wymowy „Einbeck” w dialekcie bawarskim i rozpowszechniła się dopiero po przeniesieniu produkcji piwa do Monachium. Ale „Bock” po niemiecku to również „Kozioł” i to stąd bierze się polska nazwa stylu – koźlak. W innym niemieckim mieście – Kulmbach, postała nieco później tradycyjna specjalność – otrzymywana z doppelbocka (podwójnego koźlaka) nietypowa wersja tego piwa, która powstaje poprzez wymrażanie i usuwanie lodu w celu skondensowania smaku i zwiększenia zawartości alkoholu.
Słody/ekstrakt
Zasyp jest klasyczny dla Koźlaka (Bocka) – podstawę stanowi słód monachijki, który nadaje pełni i słodkości. Słody karmelowe podbijają słodycz i wprowadzają dużą ilość melanoidyn, które przypominają w zapachu skarmelizowaną skórkę chleba. Mają też wpływ na piękną rubinową barwę tego piwa.
Chmiele
Używamy tylko jednego rodzaju tradycyjnego chmielu kontynentalnego – niemieckiego Magnum do nadania odpowiedniej goryczki, kontrującej słodycz zatężonego Bocka, wpływając na jego głęboki charakter.
Dodatki/przyprawy:
Przed wymrożeniem dodaliśmy wyśmienitego, tłoczonego soku NFC (Not From Concentrate – nie z koncentratu) z kwaśnych, aromatycznych polskich wiśni. Dzięki temu, w procesie wymrażania zatężyliśmy nie tylko piwo, ale też sok!
Proces wymrażania piwa:
Wymrażanie piwa to bardzo ciekawy proces. Etanol zamarza w dużo niższej temperaturze niż woda (dokładnie przy -114°C). Możliwe jest więc wymrożenie wody oraz oddzielenie tworzących się kryształków od zatężonego piwa. Proces ten powoduje skondensowanie smaku i aromatu oraz zawartości alkoholu. Co ciekawe, piwo zamarza w tym niższej temperaturze im więcej ma alkoholu, ale jednocześnie w wyższej w stosunku do pozostałego ekstraktu. Większość piw zatem zamarza przy temperaturze od -2 do -4 °C. Proces ten jest niestety mało wydajny i generuje dużo strat – ale efekty są odmienne od tradycyjnej metody produkcji piw mocnych. W ten sposób też można wyprodukować naprawdę mocne piwa – najmocniejsze piwo na świecie, uzyskane wielokrotnym wymrażaniem miało 67,5% alkoholu objętościowo!
- Styl: Fruit Eissbock
- Parametry
- Ekstrakt: 26,4 % obj. (przed wymrożeniem 22,0% obj.)
- Alkohol: 10,8 % (przed wymrożeniem 9,0% obj.)
- IBU: 48 (przed wymrożeniem 40)
- Składniki:
- Słody: monachijski, pilzneński, karmelowy 100-130 EBC,
- Chmiel: Goryczkowy: Hallertau Magnum (DE)
- Drożdże: dolnej fermentacji W34/70
- Dodatki: tłoczony sok wiśniowy (8%)
- Wygląd: Głęboki rubin, klarowne, z niską, różową pianą.
- Aromaty: słodowy – przypieczonej skórki chleba, karmelu oraz frużeliny wiśniowej. Czysty.
- Odczucie w ustach:
- Likierowe
- Pełne, kwaskowe
- Rozgrzewające, finisz cierpkich wiśni
- Temperatura serwowania: 12-17 ⁰C
- Szkło: Tulip, Sniffter
- Foodpairing:
Dania: Yorkshire pudding z kiełbaskami i sosem piwno-musztardowo-miodowym, bigos
z wędzoną śliwą i tofu,Sery: oscypek, Stilton z orzechami włoskimi,
Desery: ciasto imbirowe z sosem maślanym i glazurą kawową