Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Salamander White IPA

Bardzo jasne, zmętnione białe piwo. Płatki owsiane i pszenne nadają White IPA lekkości i aksamitnej tekstury, natomiast chmielenie na zimno wyjątkowo aromatycznymi odmianami, z udziałem skórek z pomarańczy i ziaren kolendry, odpowiada za niesamowity cytrusowo- tropikalny aromat.

 

Salamander White IPA

White IPA to idealne połączenie IPA z belgijskim piwem Witbier – zbalansowane nuty zbożowe, szczególnie pszeniczne, współgrają z aromatycznym chmielem i zrównoważoną goryczką.

 

 

 

Styl

White IPA to idealne połączenie IPA z belgijskim piwem Witbier – zbalansowane nuty zbożowe, szczególnie pszeniczne, współgrają z aromatycznym chmielem i zrównoważoną goryczką. W stylu tym szczególnie wyraźne są nuty cytrusowe i przyprawowe – pochodzące nie tylko z chmielu, ale również zestów pomarańczy i ziarna kolendry.

Słody/ekstrakt:

Bardzo jasny zasyp – składający się w dużej mierze z niesłodowanej pszenicy, powoduje niezwykle lekką teksturę piwa, potęgującą pijalność. Ekstrakt w dolnej granicy stylu pozwala cieszyć się dodatkami – takimi jak chmiel, zesty pomarańczy i ziarna kolendry.

Chmiele:

Chmielenie odbywa się szczególnie w Whirlpoolu i na zimno, dzięki czemu uzyskujemy świeży aromat z umiarkowaną, przyjemną goryczką. Używamy mieszanki nowofalowych chmieli – cytrusowej Mandariny Bavarii, tropikalnego El Dorado i owocowego Amarillo.

Dodatki:

Nieodłączną częścią White IPA są skórki ze słodkich pomarańczy oraz świeżo mielone ziarno kolendry indyjskiej, wyjątkowo cytrusowej w swoim charakterze. Wyjątkowo, używamy tych składników podczas leżakowania piwa, a nie jak zazwyczaj podczas gotowania brzeczki – dzięki temu uzyskujemy tak świeży i wyraźny aromat.

 

  • Styl: White IPA
  • Parametry
    • Ekstrakt: 14,0 %
    • Alkohol: 6,0 %
    • IBU: 40
  • Składniki:
    • słódy: słody jęczmienne: pilzneński; płatki owsiane i pszenne
    • Chmiel: Aromatyczny: Tettnanger (DE), Amarillo (US), Citra (US), Chmielony na zimno: Mandarina Bavaria (DE), El Dorado (US), Amarillo (US),
    • Drożdże: US-05
  • Wygląd: jasnosłomkowe, zamglone
  • Aromaty: pomarańczy, kolendry, białych owoców – liczi, winogron, mandarynek, kolendry
  • Smak:
    • musujący, rześki
    • cytrusowy
    • umiarkowana goryczka
  • Temperatura serwowania: 10-12 ⁰C
  • Szkło: IPA glass, sensoric, sniffter
  • Foodpairing:

    Dania: Boczniaki w panierce z bryndzą, Stek z tuńczyka z chutneyem z marakui

    Sery: Camembert

    Desery: sorbet truskawkowo-arbuzowy, ptysie z kremem cytrynowym