Bardzo jasne, zmętnione białe piwo. Płatki owsiane i pszenne nadają White IPA lekkości i aksamitnej tekstury, natomiast chmielenie na zimno wyjątkowo aromatycznymi odmianami, z udziałem skórek z pomarańczy i ziaren kolendry, odpowiada za niesamowity cytrusowo- tropikalny aromat.
Salamander White IPAWhite IPA to idealne połączenie IPA z belgijskim piwem Witbier – zbalansowane nuty zbożowe, szczególnie pszeniczne, współgrają z aromatycznym chmielem i zrównoważoną goryczką. |
Styl
White IPA to idealne połączenie IPA z belgijskim piwem Witbier – zbalansowane nuty zbożowe, szczególnie pszeniczne, współgrają z aromatycznym chmielem i zrównoważoną goryczką. W stylu tym szczególnie wyraźne są nuty cytrusowe i przyprawowe – pochodzące nie tylko z chmielu, ale również zestów pomarańczy i ziarna kolendry.
Słody/ekstrakt:
Bardzo jasny zasyp – składający się w dużej mierze z niesłodowanej pszenicy, powoduje niezwykle lekką teksturę piwa, potęgującą pijalność. Ekstrakt w dolnej granicy stylu pozwala cieszyć się dodatkami – takimi jak chmiel, zesty pomarańczy i ziarna kolendry.
Chmiele:
Chmielenie odbywa się szczególnie w Whirlpoolu i na zimno, dzięki czemu uzyskujemy świeży aromat z umiarkowaną, przyjemną goryczką. Używamy mieszanki nowofalowych chmieli – cytrusowej Mandariny Bavarii, tropikalnego El Dorado i owocowego Amarillo.
Dodatki:
Nieodłączną częścią White IPA są skórki ze słodkich pomarańczy oraz świeżo mielone ziarno kolendry indyjskiej, wyjątkowo cytrusowej w swoim charakterze. Wyjątkowo, używamy tych składników podczas leżakowania piwa, a nie jak zazwyczaj podczas gotowania brzeczki – dzięki temu uzyskujemy tak świeży i wyraźny aromat.
- Styl: White IPA
- Parametry
- Ekstrakt: 14,0 %
- Alkohol: 6,0 %
- IBU: 40
- Składniki:
- słódy: słody jęczmienne: pilzneński; płatki owsiane i pszenne
- Chmiel: Aromatyczny: Tettnanger (DE), Amarillo (US), Citra (US), Chmielony na zimno: Mandarina Bavaria (DE), El Dorado (US), Amarillo (US),
- Drożdże: US-05
- Wygląd: jasnosłomkowe, zamglone
- Aromaty: pomarańczy, kolendry, białych owoców – liczi, winogron, mandarynek, kolendry
- Smak:
- musujący, rześki
- cytrusowy
- umiarkowana goryczka
- Temperatura serwowania: 10-12 ⁰C
- Szkło: IPA glass, sensoric, sniffter
- Foodpairing:
Dania: Boczniaki w panierce z bryndzą, Stek z tuńczyka z chutneyem z marakui
Sery: Camembert
Desery: sorbet truskawkowo-arbuzowy, ptysie z kremem cytrynowym