Bardzo orzeźwiająca, lżejsza wersja farmerskiego piwa saison – Grisette, warzona ze słodu jęczmiennego z dużym udziałem pszenicy i słodu żytniego. Cechuje się wyraźnymi nutami owocowymi i fenolowymi. To ciekawe, wytrawne piwo wzbogaciliśmy niezwykle aromatycznymi i kwaśnymi malinami oraz świeżą, intensywną bazylią. Razem tworzą idealnie pijalne, wiosenno-letnie piwo.
Salamander Raspberry and Basil Rye GrisetteBardzo orzeźwiająca, lżejsza wersja farmerskiego piwa saison – Grisette, warzona ze słodu jęczmiennego z dużym udziałem pszenicy i słodu żytniego. |
Styl
Grisette jest szczególnym przykładem piwa Saison pochodzącym z francuskojęzycznej części Belgii – Walonii. Zazwyczaj lżejszy, warzony z dużym udziałem innych zbóż niż jęczmień – np. z pszenicą i żytem. Niski ekstrakt i użycie wysoko odfermentowujących drożdży zapewniało orzeźwienie w cieplejszych miesiącach – takie piwo można było pić w dużych ilościach. Nie ma jednego sposobu na uwarzenie grisette – tutaj istnieje spore pole do popisu piwowara, szczególnie na używane często przyprawy a także owoce. My zaproponowaliśmy ten styl z malinami i świeżą bazylią – coś co jest niesamowicie pijalne i orzeźwiające, a nadal bogate aromatycznie.
Słody/ekstrakt:
Grisette jest zazwyczaj jasnym piwem – dlatego podstawę ekstraktu stanowi jasny słód pilzneński. Dla zwiększenia pijalności dodaliśmy duży udział płatków pszennych. Jednak aby piwo pomimo niskiej gęstości brzeczki nastawnej nie wydawało się wodniste – użyliśmy słodu żytniego, nadającego nieco rustykalnego, pieprznego charakteru i zwiększającego lepkość, dzięki czemu Grisette wydaje się pełniejsze niż jest w rzeczywistości.
Chmiele:
Tradycyjne chmielenie, nieco wyższe niż w klasycznych Saisonach, podkreśla charakter piwa. Chmiele to niemieckie Magnum i Tettnanger – ziołowe w charakterze. Dodawane tylko do nadania goryczki.
Dodatki:
Przecier malinowy i sok tłoczony z malin, oczywiście wpływa na barwę, która jest przyjemnie różowo-czerwona. Ale polskie maliny to przede wszystkim cudowny aromat, który nierozerwalnie kojarzy się nam z latem. Maliny to też przyjemny kwaśno-cierpki smak, który w tym piwie szczególnie pasuje. Jak zwykle – dodajemy tylko naturalnych przecierów i soków, pozyskanych w 100% z owoców – razem ze skórką i pestkami, dlatego są one tak wyjątkowe – zachowują profil całego owocu, prosto z krzaka.
Dla dodatkowego orzeźwienia do tanku leżakowego powędrowały również liście bazylii – która nadaję miłego korzennego aromatu oraz nieco słodkawy i pikantny smak.
- Styl: Grisette
- Parametry
- Ekstrakt: 11,0 %
- Alkohol: 5,2 %
- IBU: 26
- Składniki:
- słód jęczmienny: pilzneński; słód żytni; płatki pszenne;
- Chmiel: Goryczkowy: Magnum (DE) Aromatyczny: Tettnanger (DE)
- Drożdże: French Saison
- Wygląd: czerwone, mętne
- Aromaty: dojrzałych malin, bazylii, goździków, bananów, czarnego pieprzu, wiśni
- Smak:
- musujący, odświeżający
- owocowy, lekko kwaskowaty, podwyższona lepkość
- goryczkowo-ziołowy, fenolowy z cierpkim posmakiem malin
- Temperatura serwowania: 12-15 ⁰C
- Szkło: sensoric, sniffter
- Foodpairing:
Dania: Dorsz z sałatką bazyliową i syropem z malin, Croque z dojrzałym serem i wędzoną szynką, Flamiche z porami i kozim dojrzewającym serem
Sery: Ser wołoski wędzony, Ser Frontiera Blue
Desery: Tarte Tatin, ciasteczka Macaron