SALAMANDER Micro IPA reprezentuje bardzo młody styl piwa, który jest kolejną na rynku wariacją na temat „IPA”. Tym razem potężne chmielenie znane z piw typu „DDH Dipa” czy „New England IPA” połączono z zaskakująco niskim ekstraktem. Kombinacja ma w efekcie dać chmielową bombę, która bardzo szybko znika ze szklanki. To piwo wyróżnia także niska zawartość alkoholu. Idealnie gasi pragnienie.
![]() |
![]() |
SALAMANDER Micro IPAOj tutaj się dzieje! Użyliśmy odmiany chmielu Simcoe, która ma charakter żywiczny i sosnowy. Zastosowaliśmy chmielenie Hop Gunem, urządzeniem do ekstrakcji olejków eterycznych na zimno już na etapie leżakowania. Tutaj dodaliśmy kolejnych dawek aromatycznego chmielu Citra BBC oraz Mosaic BBC. Nowa jakość chmieli amerykańskich w postaci „BBC” to gwarancja świeżości dzięki obróbce chmielu w temperaturze -39 stopni Celsjusza. Uderzenie chmielowym aromatem po otwarciu opakowania jest gigantyczne. Zobacz na: |
Styl:
Bardzo młody styl piwa, który jest kolejną na rynku wariacja na temat „IPA”. Tym razem potężne chmielenie znane z piw typu „DDH Dipa” czy „New England IPA” połączono z zaskakująco niskim ekstraktem. Kombinacja ma w efekcie dać chmielową bombę, która bardzo szybko znika ze szklanki. To piwo wyróżnia także niska zawartość alkoholu. Idealnie gasi pragnienie.
Słody/ekstrakt:
Niezwykle trudno jest w tym piwie uniknąć efektu wodnistości. Dzięki odpowiedniej metodzie zacierania oraz wykorzystaniu płatków owsianych piwo sprawia wrażenie lekkiego, ale nie wodnistego. Jest to najlżejsze nasze piwo.
Chmiele:
Oj tutaj się dzieje! Chmiel pojawia się na wszystkich etapach. Nietypowa jest jednak niemal całkowita rezygnacja z używania chmielu na początku gotowania – umiarkowanie nachmieliliśmy piwo w Whirlpoolu, gdzie w niższej temperaturze zachowa się więcej aromatu i smaku tej wspaniałej rośliny. Użyliśmy odmiany Simcoe, która ma charakter żywiczny i sosnowy. Zastosowaliśmy chmielenie HopGunem, urządzeniem do ekstrakcji olejków eterycznych na zimno już na etapie leżakowania. Tutaj dodaliśmy kolejnych dawek aromatycznego chmielu Citra BBC oraz Mosaic BBC. Nowa jakość chmieli amerykańskich w postaci „BBC” to gwarancja świeżości dzięki obróbce chmielu w temperaturze -39 stopniu Celsjusza. Uderzenie chmielowym aromatem po otwarciu opakowania jest gigantyczne.
- Styl: Micro IPA
- Parametry:
- Ekstrakt: 8,5%
- Alkohol: 2,7%
- IBU: 30
- Składniki:
- Słody: słody jęczmienne(Pilzneński, karmelowy jasny), słód żytni, płatki owsiane,
- Chmiel:
- Goryczkowy: Columbus (US)
- Aromatyczny: Simcoe (US)
- Chmielony na zimno: Citra(US), Mosaic (US)
- Drożdże: Burlington
- Wygląd: słomkowe, opalizujące
- Aromaty: ananasa, cytrusów, gruszki, liczi, melona
- Odczucie w ustach:
- 1 – musujące, chmielowe
- 2 – smukłe, owocowe
- 3 – goryczkowe, grejpfrutowe
- Temperatura serwowania: 12-15⁰C
- Szkło: IPA glass, sensoric, sniffter
- Foodpairing:
-
- Dania: dorsz z pieczonymi gruszkami i kwaśną cytrynową śmietaną, szynka parmeńska z melonem i rukolą
- Ser: Stilton, Roquefort
- Deser: crumble z ananasem