To nowatorskie piwo powstało początkowo na 5. Edycję Beer Geek Madness – North Side. Mroźna północ kojarzy nam się z kwaśnym smakiem i charakterystycznym owocem… żurawiną! Wlaliśmy je do beczek po Porto gdzie leżakowało kilka miesięcy. Przed rozlewem, dla orzeźwienia, dodaliśmy suszonych cytrusów, mrożonej żurawiny i świeżo tartego cynamonu, wszystko razem ma wspaniały, złożony aromat!
Salamander Cinnamon and Citrus Cranberry Sour Ale Porto and Bourbon B.A. 2018Wyjątkowe, kwaśne piwo, z dodatkiem żurawiny. Bardzo jasne słody i płatki pszenne zapewniają neutralną, zbożową podstawę. Dodatek soku żurawinowego i żurawiny mrożonej podkreśla kwaśność, wprowadza sporo owocowości ale również charakterystycznej cierpkości. Leżakowanie w dębowych beczkach po Porto szlachetnie skorygowało aromat w stronę suszonej żurawiny i malin z subtelnym aromatem wanilli. Ale to cynamon i zesty z cytrusów najbardziej zaskakują w degustacji. |
Styl
Jest to mocny owocowy kwaśny styl (fruit sour ale). Mocny (jak na piwa kwaśne) ekstraktem – ponad 15 plato, mocny kwasem – zakwaszonego bakteriami kwasu mlekowego i jasnego w kolorze – ekstrakt pochodzi w dużej mierze od płatków pszennych. Dodatek owocu, w formie tłoczonego soku żurawinowego – intensyfikuje kwaśny smak, nadając jednocześnie charakterystycznej cierpkości. Nowatorskim pomysłem jest leżakowanie takiego piwa w beczkach po Porto, a rzeczą wyjątkową dodawanie jeszcze cynamonu i suszonych cytrusów.
Słody/ekstrakt:
Bardzo jasny zasyp – tylko słód pilzneński i pszeniczny, wspomagany płatkami owsianymi, daje neutralną bazę dla kwaśności bakteryjnej i owocowego profilu żurawiny.
Chmiele:
Kwaśny smak zdecydowanie wzmacnia odczucie gorzkich związków chmielowych. Dlatego chmielenie jest dość oszczędne jak na ten ekstrakt, ale większość chmielu trafiła pod koniec gotowania, tak aby nie rezygnować z cytrusowego smaku i aromatu amerykańskiego chmielu Citra.
Bakterie:
Bakterie kwasu mlekowego są znakiem rozpoznawczym tego stylu – to one są odpowiedzialne za nadanie konkretnej kwaśności w tym piwie. Bakterie kwasu mlekowego, które znaleźć można na co dzień m.in. w zakwasach chlebowych, kefirach czy jogurtach, produkują kwas mlekowy, intensyfikujący kwaśny smak piwa i intensywnie wpływający na orzeźwienie podczas degustacji.
Dodatki:
Sok żurawinowy i mrożona żurawina: Dodajemy tłoczony sok żurawinowy, w 100% naturalny, oraz mrożoną zaraz po zbiorze żurawinę – bez dodatków konserwujących czy słodzików. Tym razem dodawaliśmy je dwukrotnie – przed nalewem do beczki oraz zaraz przed rozlewem do butelek.
Sok żurawinowy i mrożona żurawina:
Dodajemy tłoczony sok żurawinowy, w 100% naturalny, oraz mrożoną zaraz po zbiorze żurawinę – bez dodatków konserwujących czy słodzików. Tym razem dodawaliśmy je dwukrotnie – przed nalewem do beczki oraz zaraz przed rozlewem do butelek.
Cynamon:
Świeżo zmielony cynamon trafił tuż przed rozlewem.
Skórki cytrusowe:
Prawdziwa bomba aromatyczna dla tego piwa, świeże, soczyste, pełne olejków eterycznych skórki z pomarańczy, cytryn i grapefruitów trafiły do piwa zaraz przez butelkowaniem, dla nadania świeżego aromatu, który jest wręcz obłędny.
- Styl: Fruit and Spice Sour Ale (Barrel Aged)
- Parametry
- Ekstrakt: 15,5 %
- Alkohol: 6,5 %
- IBU: 25
- Składniki:
- Słody: słód jęczmienny: pilzneński, słód pszeniczny, płatki owsiane
- Chmiel: Goryczkowy: Columbus (US), Aromatyczny: Citra (US)
- Drożdże: US-05
- Dodatki: tłoczony sok z żurawiny i jabłek, mrożona żórawina, suszona pomarańcza, suszona cytryna, suszony grapefruit, cynamon
- Wygląd: jasnoróżowe, lekko zamglone
- Aromaty: cynamonu, żurawiny, cytryny, pomarańczy, grapefruitów, przyprawy dębiny, wiśni, wanilii
- Odczucie w ustach:
- owocowy, lekko słodkawy,
- goryczkowy, lekko ściągający (dębina),
- kwaśny, długi posmak cytrusowy
- Temperatura serwowania: 8-12 ⁰C
- Szkło: Sensoric, sniffter
- Foodpairing:
Dania: Ciopono lub Gumbo,
Sery: oscypek, bryndza
Desery: sernik na kruchym spodzie z żurawinowym musem