Styl
Jest to mocny owocowy kwaśny styl (fruit sour ale). Mocny (jak na piwa kwaśne) ekstraktem – ponad 15 plato, mocny kwasem – zakwaszonego bakteriami kwasu mlekowego i jasnego w kolorze – ekstrakt pochodzi w dużej mierze od płatków pszennych. Dodatek owocu, w formie tłoczonego soku żurawinowego – intensyfikuje kwaśny smak, nadając jednocześnie charakterystycznej cierpkości. Nowatorskim pomysłem jest leżakowanie w beczkach po Bourbonie z dodatkiem cynamonu, a rzeczą wyjątkową jest dodatek zestów cytrusowych.
Słody/ekstrakt:
Bardzo jasny zasyp – tylko słód pilzneński i pszeniczny, wspomagany płatkami pszennymi, daje neutralną bazę dla kwaśności bakteryjnej i owocowego profilu żurawiny.
Chmiele:
Kwaśny smak zdecydowanie wzmacnia odczucie gorzkich związków chmielowych. Dlatego chmielenie jest dość oszczędne jak na ten ekstrakt, ale większość chmielu trafiła pod koniec gotowania, tak aby nie rezygnować z cytrusowego smaku i aromatu amerykańskiego chmielu Citra.
Bakterie:
Bakterie kwasu mlekowego są znakiem rozpoznawczym tego stylu – to one są odpowiedzialne za nadanie konkretnej kwaśności w tym piwie. Bakterie kwasu mlekowego, które znaleźć można na co dzień m.in. w zakwasach chlebowych, kefirach czy jogurtach, produkują kwas mlekowy, intensyfikujący kwaśny smak piwa i intensywnie wpływający na orzeźwienie podczas degustacji.
Sok żurawinowy:
Dodajemy tłoczony sok żurawinowy, w 100% naturalny, bez dodatków konserwujących czy słodzików. Łączymy go z piwem jeszcze na etapie fermentacji, dzięki czemu w butelce zachowujemy maksymalny smak i aromat owoców żurawiny.
Cynamon:
Cynamon: w formie kostek, nie mielony, dodany do beczek dębowych po Bourbonie, tak aby kontakt z piwem był bardzo długi – w ten sposób wydobyliśmy maksimum aromatu.
Skórki cytrusowe:
prawdziwa bomba aromatyczna dla tego piwa, świeże, soczyste, pełne olejków eterycznych skórki z pomarańczy, limonek i grapefruitów trafiły do piwa zaraz przez butelkowaniem, dla nadania świeżego aromatu, który jest wręcz obłędny. Dopełniają całości, razem zbliżając to piwo do koktajlu „Bourbon-Cranberry juice”!
- Styl: Fruit and Spice Sour Ale (Barrel Aged)
- Parametry
- Ekstrakt: 15,5 %
- Alkohol: 6,5 %
- IBU: 25
- Składniki:
- Słody: słód jęczmienny, słód pszeniczny, płatki pszenne,
- Chmiel: Goryczkowy: Columbus(US), Aromatyczny: Citra (US)
- Drożdże: US-05
- Dodatki: tłoczony sok żurawinowy, cynamon, skórki z cytrusów (pomarańczy, limonek i grapefruitów)
- Wygląd: jasnozłote, lekko różowawe, lekko zamglone
- Aromaty: limonki, pomarańczy, grapefruitów, przyprawy (cynamon), żurawiny, maliny, dębiny, delikatnie waniliowy
- Smak:
- owocowy, lekko słodkawy
- goryczkowy, lekko ściągający (dębina),
- kwaśny, długi posmak cytrusowy
- Temperatura serwowania: 8-12 ⁰C
- Szkło: Sniffter, Sensoric
- Foodpairing:
Dania: Ciopono lub Gumbo,
Sery: oscypek, bryndza
Desery: sernik na kruchym spodzie z żurawinowym musem