Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Cranberry Sour Ale Bourbon BA 2017

SALAMANDER Cranberry Sour Ale Bourbon BA - Cinnamon and Citrus

To nowatorskie piwo powstało początkowo na 5. Edycję Beer Geek Madness – North Side. Mroźna północ kojarzy nam się z kwaśnym smakiem i charakterystycznym owocem… żurawiną! Jej potężny kwaśny smak i cierpkość to idealny dodatek dla Beer Geeka w Sour ale! Ale zachowaliśmy część tego piwa, by pójść 2 kroki dalej. Wlaliśmy je do beczek po Bourbonie,
dodaliśmy cynamonu i pozostawiliśmy na kilka miesięcy. Przed rozlewem, dla orzeźwienia, dodaliśmy świeżych skórek z owoców cytrusowych, które nadały obłędny aromat! Inspiracją dla tego piwa był słynny koktajl Bourbon-Cranberry, czy udało się go odtworzyć w piwie? Spróbujcie sami!

 

SALAMANDER Cinnamon and Citrus Bourbon B.A. 2017 Cranberry Sour Ale

Wyjątkowe, kwaśne piwo, z dodatkiem soku żurawinowego. Bardzo jasne słody i płatki pszenne zapewniają neutralną, zbożową podstawę. Dodatek soku żurawinowego podkreśla kwaśność, wprowadza sporo owocowości ale również charakterystycznej cierpkości.

 

 

Styl

Jest to mocny owocowy kwaśny styl (fruit sour ale). Mocny (jak na piwa kwaśne) ekstraktem – ponad 15 plato, mocny kwasem – zakwaszonego bakteriami kwasu mlekowego i jasnego w kolorze – ekstrakt pochodzi w dużej mierze od płatków pszennych. Dodatek owocu, w formie tłoczonego soku żurawinowego – intensyfikuje kwaśny smak, nadając jednocześnie charakterystycznej cierpkości. Nowatorskim pomysłem jest leżakowanie w beczkach po Bourbonie z dodatkiem cynamonu, a rzeczą wyjątkową jest dodatek zestów cytrusowych.

Słody/ekstrakt:

Bardzo jasny zasyp – tylko słód pilzneński i pszeniczny, wspomagany płatkami pszennymi, daje neutralną bazę dla kwaśności bakteryjnej i owocowego profilu żurawiny.

Chmiele:

Kwaśny smak zdecydowanie wzmacnia odczucie gorzkich związków chmielowych. Dlatego chmielenie jest dość oszczędne jak na ten ekstrakt, ale większość chmielu trafiła pod koniec gotowania, tak aby nie rezygnować z cytrusowego smaku i aromatu amerykańskiego chmielu Citra.

Bakterie:

Bakterie kwasu mlekowego są znakiem rozpoznawczym tego stylu – to one są odpowiedzialne za nadanie konkretnej kwaśności w tym piwie. Bakterie kwasu mlekowego, które znaleźć można na co dzień m.in. w zakwasach chlebowych, kefirach czy jogurtach, produkują kwas mlekowy, intensyfikujący kwaśny smak piwa i intensywnie wpływający na orzeźwienie podczas degustacji.

Sok żurawinowy:

Dodajemy tłoczony sok żurawinowy, w 100% naturalny, bez dodatków konserwujących czy słodzików. Łączymy go z piwem jeszcze na etapie fermentacji, dzięki czemu w butelce zachowujemy maksymalny smak i aromat owoców żurawiny.

Cynamon:

Cynamon: w formie kostek, nie mielony, dodany do beczek dębowych po Bourbonie, tak aby kontakt z piwem był bardzo długi – w ten sposób wydobyliśmy maksimum aromatu.

Skórki cytrusowe:

prawdziwa bomba aromatyczna dla tego piwa, świeże, soczyste, pełne olejków eterycznych skórki z pomarańczy, limonek i grapefruitów trafiły do piwa zaraz przez butelkowaniem, dla nadania świeżego aromatu, który jest wręcz obłędny. Dopełniają całości, razem zbliżając to piwo do koktajlu „Bourbon-Cranberry juice”!

 

  • Styl: Fruit and Spice Sour Ale (Barrel Aged)
  • Parametry
    • Ekstrakt: 15,5 %
    • Alkohol: 6,5 %
    • IBU: 25
  • Składniki:
    • Słody: słód jęczmienny, słód pszeniczny, płatki pszenne,
    • Chmiel: Goryczkowy: Columbus(US), Aromatyczny: Citra (US)
    • Drożdże: US-05
    • Dodatki: tłoczony sok żurawinowy, cynamon, skórki z cytrusów (pomarańczy, limonek i grapefruitów)
  • Wygląd: jasnozłote, lekko różowawe, lekko zamglone
  • Aromaty: limonki, pomarańczy, grapefruitów, przyprawy (cynamon), żurawiny, maliny, dębiny, delikatnie waniliowy
  • Smak:
    • owocowy, lekko słodkawy
    • goryczkowy, lekko ściągający (dębina),
    • kwaśny, długi posmak cytrusowy
  • Temperatura serwowania: 8-12 ⁰C
  • Szkło: Sniffter, Sensoric
  • Foodpairing:

    Dania: Ciopono lub Gumbo,

    Sery: oscypek, bryndza

    Desery: sernik na kruchym spodzie z żurawinowym musem