Styl
Milkshake IPA jest stylem bardzo nowoczesnym, można wręcz powiedzieć, że to tegoroczny trend! Połączenie owoców, laktozy i goryczkowej AIPA to coś wcześniej niespotykanego, ale niesłychanie smacznego! W stylu tym panuje wielka dowolność, piwowarzy mieszają różne owoce, dodają innych proporcji laktozy a także eksperymentują z innymi dodatkami. My tym razem postawiliśmy na czarną porzeczkę, która swym kwaskowatym smakiem niezwykle balansuje smak. Dodaliśmy do niej całkiem sporej ilości bardzo cennych lasek wanilii. Całość tworzy niesamowite złudzenie słodkiego-kwaśnego milkshake’a waniliowo-porzeczkowego. Do tego dochodzą aromaty od amerykańskich chmieli – cytrusów, ziół i owoców tropikalnych. Wszystko niespodziewanie skontrowane jest średniowysoką goryczką. Coś niesamowitego, coś zaskakującego zmysły, coś… pysznego!
Słody/ekstrakt:
Szczególnie ciekawy pod względem ekstraktu styl. Bo wydaje się być wysoki – wszakże 17 Plato to już pułap piw zdecydowanie mocnych. Ale mimo wszystko poziom alkoholu jest niski – to zasługa dużego udziału laktozy, cukru mlecznego, który nie jest asymilowany przez drożdże w czasie fermentacji. Cukier ten pozostaje więc w gotowym piwie, zwiększając pełnie i tworząc iluzję słodkiego milkshake’a. Słodowa baza jest bardzo jasna, niezaburzająca owocowo- waniliowych doznań. Ciężko dostrzec tą jasną barwę piwa spod ciemnoczerwonego zabarwienia, które oczywiście powoduje dodatek przecieru porzeczkowego. Płatki owsiane nadają tak niezbędnej dla tego stylu aksamitności.
Chmiele:
Skoro Milkshake IPA to musi być chmielowo! Goryczka na poziomie średnio-wysokim, bo musi być wyraźna, ale nie może przytłaczać! Natomiast aromat chmielowy jest niezwykle pożądany. Zapewniają to chmiele amerykańskie chmiele, Mosaic odpowiada za owoce tropikalne, doskonale znana Citra to ferria aromatów cytrusowych. Wraz z czarnymi porzeczkami robi to bardzo dobre wrażenie.
Dodatki:
Bardzo istotne w tym stylu są dodatki. My postawiliśmy na prawdziwy skarb polskic producentów owoców jagodowych – czarną porzeczkę! Przodujemy w produkcji światowej tych owoców – zawsze są bardzo aromatyczne, słodkie i odpowiednio kwaśne. Ta kwaśność jest wielką zaletą w piwie – kontruje słodycz laktozy, zaokrąglając smak. Owoce dodawane w formie puree (przecieranego z całych owoców – a więc razem ze skórką i pestkami), w 100% naturalne – po prostu pyszne. A na koniec „wisienka na torcie”, a więc laski wanilii, niemal cenniejsze od złota, układające cały aromat w całość.
- Styl: Blueberry Milkshake American India Pale Ale
- Parametry
- Ekstrakt: 17,0 %
- Alkohol: 6,0 %
- IBU: 45
- Składniki:
- Słody: słody jęczmienne: pilzneński; słód pszeniczny; płatki owsiane
- Chmiel: Goryczkowy: Columbus (US), Aromatyczny: Mosaic (US), Citra (US), Chmielony na zimno: Mosaic (US), Citra (US)
- Drożdże: US-05
- Wygląd: ciemnoczerwone, mętne (zmętnienie pektynowe z owoców)
- Aromaty: czarnej porzeczki, wanilii, cytrusów, ciemnych owoców, jogurtu owocowego, chmielowy
- Smak:
- pełny, gładki, słodkawy
- owocowy, kwaskowaty
- goryczkowy
- Temperatura serwowania: 12-15 ⁰C
- Szkło: IPA glass, sensoric, sniffter
- Foodpairing:
Dania: sezonowana wołowina z melasą rumową i kremem z koziego sera, dorsz z wędzonym mlekiem kokosowym
Sery: z kwaśnego mleka – Fromage de Montagne de Savoie, Furiani
Desery: pączki z czarną porzeczką, , ciasto jogurtowo-waniliowe z galaretką z przecieranych porzeczek