Styl
Berliner Weisse to zamglony, kwaśny, pszeniczny styl piwa o niskiej zawartości alkoholu, jest to regionalne, historyczne piwo z terenów północnych Niemiec, szczególnie Berlina, gdzie warzone jest od XVI wieku. Do końca XIX wieku było najpopularniejszym napojem alkoholowym w Berlinie – produkowało go aż 50 rożnych browarów! Dziś ta liczba zmalała zaledwie do 2, ale dzięki piwowarstwu rzemieślniczemu styl ten przeżywa swój renesans.
Słody/ekstrakt:
Bardzo niski ekstrakt, na poziomie 9%, zasyp złożony tylko z jasnych słodów – pilzneńskiego i pszenicznego, pozwala na uzyskanie maksymalnej lekkości, tak charakteryzującej ten styl.
Chmiele:
Nadajemy bardzo niskiej, wręcz niewyczuwalnej goryczki, dzięki użyciu szlachetnego chmielu Tettnanger. Pozostawiamy jednak jego nieco ziołowy charakter. Wysoka goryczka nie jest pożądana przy piwach kwaśnych, szczególnie, że chmiel wstrzymuje rozwój bakterii kwasu mlekowego a tym samym proces zakwaszania piwa.
Bakterie
Bakterie kwasu mlekowego są znakiem rozpoznawczym tego stylu – to one są odpowiedzialne za nadanie konkretnej kwaśności w tym piwie. Bakterie Lactobacillus lactis, Lactococcus lactis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, które znaleźć można na co dzień m.in. w zakwasach chlebowych, kefirach czy jogurtach, produkują kwas mlekowy, intensyfikujący kwaśny smak piwa i intensywnie wpływający na moc orzeźwiającą tego piwa
Dodatki:
Sezonowość piwa i jego polski akcent podkreśliliśmy dodając na późnym etapie fermentacji i leżakowania dużą ilość naturalnego, 100% przecieru z czarnych porzeczek, który nadał charakterystycznego smaku i aromatu oraz jeszcze bardziej podkreśliły kwaśny profil piwa. W pełni naturalny dodatek owoców!
- Styl: Blackcurrant Berliner Weisse
- Parametry
- Ekstrakt: 9,0 %
- Alkohol: 3,6 %
- IBU: 5
- Składniki:
- Słody: pilzneński, pszeniczny
- Chmiel: Tettnanger (DE)
- Drożdże: US-05
- Bakterie: Lactobacillus lactis, Lactococcus lactis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus
- Dodatki: przecier z czarnych porzeczek
- Wygląd: jasno-fioletowe , mętne
- Aromaty: Porzeczka czarna, cytryny, lekko mleczny
- Smak:
- musujący, czysty, odświeżający
- kwaśny, cytrynowy
- kwaśny, porzeczkowy
- Temperatura serwowania: 5-8 ⁰C
- Szkło: Tulip, goblet
- Foodpairing:
Dania: Kiełbaski curry, Sznycel z kiszoną kapustą,
Sery: z kwaśnego mleka – czerwony ser maziowy, Bauer-Hendkase, harceński, ołomuniecki,
Desery: strudel porzeczkowy, panna cotta z porzeczkami