Pilzner niemiecki (Pils) jest jaśniejszą i nieco wytrawniejszą wersją czeskiego pilsa. To bardzo znane piwo dolnej fermentacji rzadko warzone jest przez browary rzemieślnicze. A szkoda, bo dobry pilzner zawsze świetnie orzeźwia i jest wspaniałym aperitifem. Często degustację piw warto zacząć właśnie od pilznera.
Styl:
Pils, despite their lightness, due to the use of bottom fermentation yeast requires long fermentation and aging at low temperatures. The production process of this beer lasts a minimum of 5 weeks, including at least 3 weeks aging at temperatures close to 0 ° C.
Słody/ekstrakt:
Znakomitą większość zasypu stanowi słód pilzneński, dzięki czemu piwo posiada jasny, słomkowy kolor. Dodajemy tylko niewielki procent słodu pszenicznego, na poprawę pienistości oraz szczyptę, odrobinę wręcz słodu monachijskiego jasnego, dla delikatnego zwiększenia głębi słodowej.
Chmiele/dodatki:
Duszę piwa stanowią w 100% szlachetne niemieckie odmiany chmieli uprawiane w bawarskim regionie Hallertau –goryczkowy Taurus, nadający mocnej i czystej goryczki, oraz aromatyczne – Hersbrucker, o szlachetnym ziołowo-kwiatowym profilu aromatycznym, oraz Tettnanger – lekko ziołowo-trawiasty, bardzo przyjemny, bardzo często używany w niemieckich piwach dolnej fermentacji. Nietypowym, nowofalowym zabiegiem jest dodawanie do naszego Pilsa chmielu na etapie leżakowania w niskich temperaturach (tzw.” chmielenie na zimo”) szlachetnymi odmianami chmielu (Hersbrucker i Tettnaner), tak, aby nadać jeszcze przyjemniejszy aromat i udowodnić, że pils w nowych aranżacjach wcale nie musi być nudny, a wręcz przeciwnie – może być bardzo intrygujący, jednocześnie nie tracąc nic ze swojej stylowej sesyjności (pijalności).
Serwowanie:
Pils świetnie wygląda w wysokich, smukłych szklankach. Tradycyjnie pija się go również z kufli z grubego szkła. Powinien być podawany mocniej schłodzony.
Food pairing:
Lekkość pilsa świetnie łączy się z lekkimi potrawami, tj. sałatki, ryby, czy kurczak. Można serwować go razem z wieloma przekąskami, np. antipasti. Najlepszym serem do degustacji pilsa jest zdecydowanie młody Cheddar, ciekawe są również panierowane kulki serowe z mozarelli. Jeśli ktoś lubi desery to polecamy lekkie sorbety, ale pils jest zdecydowanie najlepszy jako aperitif.
- Styl: German Pilsner (Pils)
- Parametry
- Ekstrakt: 12,5 %
- Alkohol: 5,0 %
- IBU: 35
- Składniki:
- Słody: pilzneński, pszeniczny, monachijski
- Chmiel:
- Aromatyczny: Hallertau Hersbrucker, Tettnanger (DE)
- Chmielone na zimno: Hallertau Hersbrucker, Tettnanger (DE)
- Goryczkowy: Hallertau Taurus (DE)
- Drożdże: dolnej fermentacji W34/70
- Wygląd: Jasnosłomkowy, niemal klarowny, z lekkim zamgleniem
- Aromaty: Słodu pilzneńskiego (ciasteczkowy) wraz z łagodnym ziołowo-kwiatowym aromatem tradycyjnych odmian chmielu
- Odczucie w ustach:
- musujące, bukiet chmielowy
- zaznaczona goryczka, ziołowo-kwiatowa
- lekka podbudowa słodowa
- Temperatura serwowania: 5-7⁰C
- Szkło: Wysoka szklanka lub kufel
- Foodpairing:
Dania: Sałatki z ziołowym vinegretem, ryby, antipasti, lekkie makarony, pieczony kurczak, smażony ser, french fries z sosem ziołowym
Sery: Młody Cheddar, panierowane i smażone kulki serowe
Deser: lekkie sorbety i tarty owocowe / lemon meringue pie