Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Peach Berliner Weisse

Kolejne świetnie pijalne piwo na lato! Mix niemieckiej tradycyjnej szkoły piwowarskiej, czyli historyczny stylu – jasnego, kwaśnego, niezwykle lekkiego i orzeźwiającego piwa – Berliner Weisse, fermentowanego z udziałem bakterii kwasu mlekowego, oraz owocowym sezonowym polskim akcentem – aromatycznymi brzoskwiniami!

 

Salamander Peach Berliner Weisse

Jest to mix niemieckiej tradycyjnej szkoły piwowarskiej, czyli historyczny stylu – jasnego, kwaśnego, niezwykle lekkiego i orzeźwiającego piwa – Berliner Weisse, fermentowanego z udziałem bakterii kwasu mlekowego, wraz z owocowym akcentem – aromatycznymi brzoskwiniami. Idealnie pijalne połączenie.

 

 

 

Styl

Berliner Weisse to zamglony, kwaśny, pszeniczny styl piwa o niskiej zawartości alkoholu, jest to regionalne, historyczne piwo z terenów północnych Niemiec, szczególnie Berlina, gdzie warzone jest od XVI wieku. Do końca XIX wieku było najpopularniejszym napojem alkoholowym w Berlinie – produkowało go aż 50 rożnych browarów! Dziś ta liczba zmalała zaledwie do 2, ale dzięki piwowarstwu rzemieślniczemu styl ten przeżywa swój renesans.

Słody/ekstrakt:

Bardzo niski ekstrakt, na poziomie 9%, zasyp złożony tylko z jasnych słodów – pilzneńskiego i pszenicznego, pozwala na uzyskanie maksymalnej lekkości, tak charakteryzującej ten styl.

Chmiele:

Choć chmiel odgrywają w tym stylu drugoplanową rolę, ale ich delikatny aromat dzięki metodzie „late hopping” został zachowany – szczególnie nowofalowego niemieckiego chmielu Huell Melon – czyli odmiany o delikatnym aromacie melona miodowego!

Bakterie:

Bakterie kwasu mlekowego są znakiem rozpoznawczym tego stylu – to one są odpowiedzialne za nadanie konkretnej kwaśności w tym piwie. Bakterie Lactobacillus lactis, Lactococcus lactis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, które znaleźć można na co dzień m.in. w zakwasach chlebowych, kefirach czy jogurtach, produkują kwas mlekowy, intensyfikujący kwaśny smak piwa i intensywnie wpływający na moc orzeźwiającą tego piwa

Dodatki:

Sezonowość piwa i jego polski akcent podkreśliliśmy dodając na późnym etapie fermentacji i leżakowania dużą ilość naturalnego, 100% przecieru brzoskwiniowego, który nadał przyjemnego smaku i aromatu oraz jeszcze bardziej podkreśliły kwaśny profil piwa. W pełni naturalny dodatek owoców!

  • Styl: Peach Berliner Weisse
  • Parametry
    • Ekstrakt: 9,0 %
    • Alkohol: 3,5 %
    • IBU: 5
  • Składniki:
    • Słody: pilzneński, pszeniczny
    • Chmiel:  Aromatyczny: Tettnanger (DE), Huell Melon(DE)
    • Drożdże: US-05
    • Dodatki: przecier brzoskwiniowy
    • Bakterie: Lactobacillus lactis, Lactococcus lactis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus
  • Wygląd: bardzo jasne, mętne
  • Aromaty: Brzoskwiniowy, cytryny, lekko mleczny
  • Smak:
    • musujący, czysty, odświeżający
    • kwaśny, cytrynowy,
    • kwaśny, brzoskwiniowy
  • Temperatura serwowania: 5-8 ⁰C
  • Szkło: Tulip, goblet
  • Foodpairing:

    Dania: Kiełbaski curry, Sznycel z kiszoną kapustą,

    Sery: z kwaśnego mleka – czerwony ser maziowy, Bauer-Hendkase, harceński, ołomuniecki,

    Desery: strudel brzoskwiniowy, sorbet brzoskwiniowy.