Piwny Most ze skandynawskim piwnym rzemiosłem. Partnerami szwedzki browar Brewski oraz norweski HaandBryggeriet, z którym uwarzyliśmy ART#12 Mango, Strawberry and Raspberry Ale. Dodatek 25% owoców, w naturalnej, nieprzetworzonej formie puree oraz soków tłoczonych na zimno był imponujący. Najbardziej owocowe piwo uwarzone kiedykolwiek przez oba Browary. Na finiszu lekka goryczka i nuta zbożowa. Z piwowarami z Brewski zwykle musi być owocowo, ale też chmielowo. W efekcie wytrawne owocowe DIPA – ART#14 Mango and Peach DIPA. Na zdrowie! Skål!
Brewski Conan DIPA 8%India Pale Ale ze zdwojoną mocą w wykonaniu Brewskiego, czyli potężna dawka chmielu z masą tropików i owoców. W aromacie cytrusy i owoce egzotyczne z dodatkiem świeżych ziół. W smaku – słodycz mango, ananasa i marakui przeplatane wyraźną goryczą. Piwo orzeźwiające, obłędnie pijalne, bez wyczuwalnego alkoholu. W ofercie dostępne w beczce i butelce.. |
||
Legendę Brewski zbudowało podejście. Świat uważa ich za ikonę craftu, a oni są zadowoleni z jednego swojego piwa. Po uwarzeniu 60 warek, czyli po wielu latach dopracowywania jego receptury. Kooperują ze uznanymi markami: Against the Grain, Brekeriet, Cigar City, Dugges, Evil Twin, Siren, Warpigs. Są też organizatorem dwóch świetnych festiwali Brewskival w Szwecji oraz Mash w Barcelonie. To właśnie Barcelona była miejsce naszego pierwszego spotkania. Długo dopracowywaliśmy koncepcję togo co chcemy. Przygotowania do wspólnego projektu położyły fundament pod bardzo ciekawy Piwny Most. Promujemy swoje piwa, wspólne wartości, design i kuchnie.
Warzyliśmy we WRCLW. Meet the Brewer z Fredrik Fölster to była okazja by opowiedzieć o naszym Piwnym Moście, o podejściu Brewski, zdrowym rozsądku na który postawili, skupieniu i perfekcjonizmie, który tak często odbiera im zadowolenie i motywuje do większej pracy. Więcej w wywiadzie z Marcusem Hjalmarsson w ciekawym wywiadzie na naszej stronie – https://100mostow.pl/blog/2017/07/27/brewski Premiera ART#14 odbyła się w równolegle w Lublinie na Lubelskich Targów Piw Rzemieślniczych – największej kraftowej imprezie w Stolicy Polskiego Chmielu, we WRCLW, Kopenhadze i w Berlinie.
HaandBryggeriet to jeden z najlepszych browarów w Skandynawii. Znany ze wspólnych projektów, od De Molen po kolaboracje ze Stone i BrewDog. Warzy szerokie spektrum piw – style tradycyjne i nowofalowe, w tym piwa leżakowane w beczkach, kwaśne z owocami. Pierwszym celem naszej współpracy było uwarzenie piwa, które zsumowałoby nasze owocowe doświadczenia. To był Fruit Ale. Najbardziej owocowe piwo jakie do tej pory uwarzyliśmy. Wspólnie promowaliśmy je na HaandFest, w Warszawie i Krakowie. Kacper Kulpa, był naszym łącznikiem i wspaniałym ambasadorem obu krajów. W 2018 roku chcemy pokazać, że kraft może robić piwa bardzo owocowe, i nie kwaśne. Warzymy piwo dla koneserów poszukujących naprawdę mocnych wrażeń. Poznajemy skandynawskie doświadczenia w produkcji piw dzikich, kwaśnych, z mocno drewnianym aromatem. Duża rzecz i całkiem nowy rozdział.