Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

Citrus Witbier

Citrus Witbier (Biere Blanche)

Piwa sezonowe inspirowane są aktualną porą roku i stworzone po to, aby towarzyszyć Wam zarówno podczas śnieżnych zimowych wieczorów jak i ciepłych, letnich zachodów słońca.

Zawsze w puszkach 0,44l i zawsze świeże, warzone by być z Wami „tu” i  „teraz”. Utrzymujemy w nich stosunkowo niski poziom alkoholu, dzięki czemu możesz cieszyć się ich smakiem nie tylko „od święta”.

Na majowe i czerwcowe dni oraz wieczory uwarzyliśmy dla Was Citrus Witbier będące tradycyjnym belgijskim piwem wywodzącym się z miejscowości Hoegaarden oraz równie aromatyczne Dry Hopped Saison.

Citrus Witbier

Biere blanche (białe piwo) bo tak również nazywany jest witbier, to łagodne piwo pszeniczne o wybitnie sesyjnym charakterze warzone tradycyjnie z dodatkiem cytrusów i przypraw. W naszej interpretacji tego stylu uwzględniliśmy tradycyjnie dodatek skórki z gorzkiej pomarańczy oraz rumianku. Najważniejszą składową tego piwa są jednak drożdże wpływające na odpowiednią wytrawność oraz profil aromatyczny bogaty w estry i fenole.

Słód:

12,5°Plato zapewnia odpowiednie odczucie słodowości przy zachowaniu sesyjnego charakteru. Dodatek słodu pszenicznego oraz płatków owsianych poskutkował mętną teksturą oraz miodowo-waniliową słodowością. Całość dopełnia użyty bazowo słód jęczmienny. 

Chmiele:

W piwach tego typu chmiel nie jest składnikiem dominującym, a jedynie tłem dla intensywnych aromatów odsłodowych i oddrożdżowych. Wykorzystaliśmy więc jedynie odrobinę chmielu odmiany Hersbrucker w celu wytworzenie miękkiej i łagodnej goryczki, która uzupełni i tym samym zbalansuje profil piwa. 

Drożdże:

Tradycyjny szczep przeznaczony do fermentacji belgijskiej odmiany pszenicy. Jego charakterystyczną cechą jest intensywnie cytrusowa estrowość uzupełniona przez fenolową przyprawowość. W przeciwieństwie do drożdży pochodzenia niemieckiego wytwarzają one bardzo dużo estrów o zapachu banana.

  • Styl: Citrus Witbier
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 12,5 %
    • Alkohol: 5,3 %
    • IBU: 15
  • Składniki:
    • Słód: mieszanka niemieckiej pszenicy i jęczmienia w towarzystwie płatków owsianych, które nadały pełni i intensywnego zamglenia.
    • Chmiel: użyliśmy niemieckiej odmiany Hersbrucker dla nadania niskiej i łagodnej goryczki
    • Drożdże: tradycyjny szczep stosowany w przypadku tego typu piw, czyli Witbier Ale strain charakteryzujący się znakomitym balansem estrowo-fenolowym. 
  • Wygląd: jasno-żółte, mętne, biała mocna piana.
  • Aromaty: cytrusy na pierwszym planie i delikatna przyprawowość na drugim 
  • Odczucie w ustach:
    • lekkie
    • cytrusowe
    • musujące
  • Temperatura serwowania: 8-12°C
  • Szkło: Tuliptradycyjna szklanka do Witbiera