Piwa sezonowe inspirowane są aktualną porą roku i stworzone po to, aby towarzyszyć Wam zarówno podczas śnieżnych zimowych wieczorów jak i ciepłych, letnich zachodów słońca.
Zawsze w puszkach 0,44l i zawsze świeże, warzone by być z Wami „tu” i „teraz”. Utrzymujemy w nich stosunkowo niski poziom alkoholu, dzięki czemu możesz cieszyć się ich smakiem nie tylko „od święta”.
Na majowe i czerwcowe dni oraz wieczory uwarzyliśmy dla Was Citrus Witbier będące tradycyjnym belgijskim piwem wywodzącym się z miejscowości Hoegaarden oraz równie aromatyczne Dry Hopped Saison.
Citrus WitbierBiere blanche (białe piwo) bo tak również nazywany jest witbier, to łagodne piwo pszeniczne o wybitnie sesyjnym charakterze warzone tradycyjnie z dodatkiem cytrusów i przypraw. W naszej interpretacji tego stylu uwzględniliśmy tradycyjnie dodatek skórki z gorzkiej pomarańczy oraz rumianku. Najważniejszą składową tego piwa są jednak drożdże wpływające na odpowiednią wytrawność oraz profil aromatyczny bogaty w estry i fenole. |
Słód:
12,5°Plato zapewnia odpowiednie odczucie słodowości przy zachowaniu sesyjnego charakteru. Dodatek słodu pszenicznego oraz płatków owsianych poskutkował mętną teksturą oraz miodowo-waniliową słodowością. Całość dopełnia użyty bazowo słód jęczmienny.
Chmiele:
W piwach tego typu chmiel nie jest składnikiem dominującym, a jedynie tłem dla intensywnych aromatów odsłodowych i oddrożdżowych. Wykorzystaliśmy więc jedynie odrobinę chmielu odmiany Hersbrucker w celu wytworzenie miękkiej i łagodnej goryczki, która uzupełni i tym samym zbalansuje profil piwa.
Drożdże:
Tradycyjny szczep przeznaczony do fermentacji belgijskiej odmiany pszenicy. Jego charakterystyczną cechą jest intensywnie cytrusowa estrowość uzupełniona przez fenolową przyprawowość. W przeciwieństwie do drożdży pochodzenia niemieckiego wytwarzają one bardzo dużo estrów o zapachu banana.
- Styl: Citrus Witbier
- Parametry:
- Ekstrakt: 12,5 %
- Alkohol: 5,3 %
- IBU: 15
- Składniki:
- Słód: mieszanka niemieckiej pszenicy i jęczmienia w towarzystwie płatków owsianych, które nadały pełni i intensywnego zamglenia.
- Chmiel: użyliśmy niemieckiej odmiany Hersbrucker dla nadania niskiej i łagodnej goryczki
- Drożdże: tradycyjny szczep stosowany w przypadku tego typu piw, czyli Witbier Ale strain charakteryzujący się znakomitym balansem estrowo-fenolowym.
- Wygląd: jasno-żółte, mętne, biała mocna piana.
- Aromaty: cytrusy na pierwszym planie i delikatna przyprawowość na drugim
- Odczucie w ustach:
- lekkie
- cytrusowe
- musujące
- Temperatura serwowania: 8-12°C
- Szkło: Tulip, tradycyjna szklanka do Witbiera