Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

ART+38 DDH DIPA Strata, Galaxy, Citra

ART+38 DDH DIPA Strata, Galaxy, Citra

38 już piwo marki ART powstało we współpracy z browarem Soma wywodzącym się z malowniczej Girony w Katalonii. Znani są oni z pełnych i super aromatycznych piw w stylu Hazy IPA oraz DIPA, które to warzą w swoim małym browarze rzemieślniczym oddalonym o godzinę drogi na północ od Barcelony.

Właściciele SOMA Beer – Ramon i Carla spędzili ostatnio we Wrocławiu kilka dni, dzięki czemu mogliśmy wypić razem nie jedno piwo oraz daś upust swojej piwnej kreatywności warząc wspólnie tą wspaniałą i mglistą DDH DIPA!

 

 

 

ART+38 DDH DIPA Strata, Galaxy, Citra

W najnowszej DDH DIPA postawiliśmy na możliwie jak najprostszy zasyp i fermentację z użyciem naszego domowego szczepu drożdży. Nachmieliliśmy ją też na zimno z wykorzystaniem Galaxy i Citra oraz zupełnie nowej w naszym browarze odmiany Strata.

Styl:

Double Dry Hopped DIPA, czyli styl wyjątkowo modny w ostatnim czasie to dość nowatorskie podejście do stylu DIPA – nieco słodsze, z bardzo intensywnym nastawieniem na aromat chmielowy, ale już niekoniecznie na goryczkę. My nachmieliliśmy je zarówno w Whirlpoolu jak i podczas leżakowania, aby zachwycało intensywnym aromatem chmielowym. Najpełniejszy jest on zaraz po rozlewie, przypominamy więc, aby nie czekać i pić świeże – wtedy najbardziej zachwyca!

Słody/ekstrakt:

Postawiliśmy na możliwie jak najprostszy,  jasny zasyp tworzący idealną bazę i tło dla obfitego chmielenia. Dla większego zmętnienia i aksamitnej gładkość wzbogaciliśmy go jedynie „szczyptą” płatków i słodu owsianego.

Chmiele:

Jeśli nie znasz Strata, zapamiętaj tę nazwę ponieważ zobaczysz ją w WIELU piwach, które wypuszczać będziemy w kolejnych miesiącach. Użyliśmy tej odmiany razem ze sprawdzoną, klasyczną już w naszym Browarze mieszanką chmieli Citra i Galaxy, co okazało się bardzo trafnym i obfitym w zaskakujące doświadczenia chmielowe zabiegiem.

Nasza DDH DIPA od momentu otwarciu puszki uderza wprost swoim tropikalnym aromatem, wypełnionym nutami marakuji, kandyzowanej pomarańczy, pomarańczowych żelków i marmolady cytrynowej.

  • Styl: DDH DIPA
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 18,0%
    • Alkohol: 7,5%
    • IBU: 35
  • Składniki:
    • Zasyp: słód jęczmienny: pilzneński, słód owsiany, płatki: owsiane
  • Chmiel:
    • GoryczkowyColumbus (US)  
    • Whirlpool: Strata, Citra (US) 
    • Chmielenie na zimno: Strata, Citra (US), Galaxy (AU) 
  • Drożdże: House Ale Strain
  • Wygląd: jasnożółte, zmętnione, z niewysoką białą pianą
  • Aromaty: marakuja, marihuana, pomarańczowe żelki, pomarańcza kandyzowana, marmolada cytrynowa
  • Odczucie w ustach:
    • 1 – półpełne
    • 2 – owocowe
    • 3 – soczyste z chmielowym finiszem
  • Temperatura serwowania: 8-12⁰C
  • Szkło: Sensoric, tulip, snifter
  • Foodpairing:
    • Dania: tajskie curry z kurczakiem i warzywami, schab smażony z masłem cytrynowo – ziołowym, burger z grillowanym wędzonym serem i chutneyem tropikalnym na bazie mango
    • Sery: Roquefort, dojrzały Cheddar, Lazur
    • Desery: Tropikalna tarta z kremem patissiere i karmelizowaną pomarańczą, Lemon Meringue Pie, kremowy sernik z frużeliną mandarynkową