|
|
ART +24 DDH DIPA Oat and Spelt
Potężna DDH DIPA, zacierana z dużą ilością słodu owsianego oraz orkiszowego. Podwójnie chmielona podczas fermentacji i leżakowania piwa. Niebywale aromatyczna, bo chmiele (Columbus, Simcoe, Mosaic, oraz Galaxy) dobrał nie kto inny jak specjalista od chmielowych piw, czyli Alex Lawes, założyciel i główny piwowar browaru Whiplash z Irlandii.
|
Styl
Double Dry Hopped DIPA, czyli styl wyjątkowo modny w ostatnim czasie. To dość nowatorskie podejście do stylu DIPA – a więc nieco słodsze, z bardzo intensywnym nastawieniem na aromat chmielowy, ale już nie koniecznie na goryczkę. Dodatkowo piwo ma być zamglone, aby podkreślić jego upodobnienie do soków owocowych, oraz przypomnieć, że tego typu piwo należy pić super świeże – wtedy najbardziej zachwyca.
Słody/ekstrakt:
Bardzo wysoki ekstrakt, nawet jak na styl DDH DIPA – 20 plato powoduje, że jest dość pełne i słodkawe. Prawie 30% udział słodu owsianego i orkiszowego wpływa na aksamitną teksturę, spore zmętnienie i nieco rustykalny, zbożowy charakter.
Chmiele:
Chmiele to znak rozpoznawczy stylu Double Dry Hopped. Dobór chmieli oraz jego ilości wybraliśmy razem ze specjalistą od piw chmielowych – Alexem Lawes, założycielem i głównym piwowarem browaru Whiplash z Irlandii. Do kotła trafiła niewielka jak na Double IPA ilość chmielu Columbus, aby nadać nieco goryczki dla tego intensywnego piwa. Dzięki temu, do whirlpoola trafiła pokaźna ilość tropikalnego w charakterze chmielu Simcoe. Potem dwukrotne chmielenie HopGunem (urządzeniu do ekstrakcji olejków eterycznych na zimno) – raz, nietypowo, jeszcze w czasie fermentacji, gdzie pracujące drożdże przeprowadzają tzw. biotransformację olejków chmielowych, a drugi – już klasyczniej, na etapie leżakowania. Tutaj dodaliśmy intensywnie aromatyczne, owocowe chmiele Mosaic i Galaxy.
Łącznie, na hektolitr gotowego piwa zużyliśmy ponad 3 kilogramy chmielu (30 granów na litr)! To najwięcej w naszej historii!
- Styl: Double Dry Hopped Double IPA
- Parametry
- Ekstrakt: 20%
- Alkohol: 8,9% obj.
- IBU: 40
- Składniki:
- Słody: jęczmienny, owsiany, orkiszowy
- Chmiel:
- Goryczkowy: Columbus (US)
- Aromatyczny: Simcoe (US)
- Chmiel na zimno (pierwsza dawka): Mosaic (US)
- Chmiel na zimno (druga dawka): Mosaic (US), Galaxy (AU)
- Drożdże: London Ale III
- Wygląd: złote, mocno zmętnione
- Aromaty: mango, pomarańczy, marakui, brzoskwini, mandarynki, grapefruita, liczi
- Odczucie w ustach:
- gładkie
- pełne
- goryczkowe, z długim owocowym (chmielowym) finiszem
- Temperatura serwowania: 8-12⁰C
- Szkło: Sensoric, tulip, snifter
- Foodpairing:-
- Dania: żeberka w sosie BBQ z żurawiną i sosem z mango, grillowane tofu z sosem słodko-kwaśnym
- Sery: stilton, długo dojrzewajcący cheddar
- Desery: Sernik Ricotta z polewą imbirowym i słonym karmelem.