Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

ART+21

ART+21 Pineapple and Passionfruit Sour Ale

Browar Stu Mostów in collaboration with ZAGOVOR

Kolaboracyjne piwo z Rosyjskim browarem Zagovor. Ten niebanalny browar słynie z odjechanych piw – dlatego postanowiliśmy takie uwarzyć! Mega kwaśne, mocniejsze, super jasne, orzeźwiające i intensywnie egzotyczne – taki jest efekt naszej współpracy, a konkretniej to ART.+21 Pineapple and Passionfruit Sour Ale.

 

 

ART+21 Pineapple and Passionfruit Sour Ale

Mega kwaśne, mocniejsze, super jasne, orzeźwiające i intensywnie egzotyczne – taki jest efekt naszej współpracy, a konkretniej to ART.+21 Pineapple and Passionfruit Sour Ale.

Styl

Sour ale to dość duża grupa piw, w tym przypadku jest to piwo podobne do berlińskiego kwaśnego piwa pszenicznego – Berliner Weisse. Jest to jednak dużo mocniejsza wersja – zarówno pod względem ekstraktu i alkoholu. Piwo jest zakwaszane bakteriami kwasu mlekowego w kotle warzelnym, ale kwaśność również podnoszą dodatki przecierów owocowych -ananasa i markui, które są wyjątkowo kwaśnymi owocami.

Słody/ekstrakt:

Ekstrakt jest wysoki jak na kwaśne piwa – to 15,2 stopnie, aby pozostawić nieco słodyczy, która będzie kontrować wyjątkowo wysoki kwaśny smak – wynikający z pracy bakterii oraz dodatku owoców. Płatki owsiane i pszeniczne wygładzają piwo, nadając mu lekkiego zmętnienia i zwiększają pijalność.

Bakterie:

Bakterie kwasu mlekowego są znakiem rozpoznawczym tego stylu – to one są odpowiedzialne za nadanie konkretnej kwaśności w tym piwie. Bakterie Lactobacillus plantarum, które znaleźć można na co dzień m.in. w zakwasach chlebowych, kefirach czy jogurtach, produkują kwas mlekowy, intensyfikujący kwaśny smak piwa i intensywnie wpływający na moc orzeźwiającą tego piwa. Ten szczep, użyty w procesie zakwaszania w kotle warzelnym, wprowadza jeszcze nieco owocowych estrów, kojarzących się z czerwonym jabłkiem i cytrusami.

Dodatki:

Wybraliśmy wyjątkowo aromatyczne owoce – ananasa i marakuję, które nie dość że pachną niesamowicie, to dodatkowo są niesłychanie kwaśne. Razem tworzą niezwykle smaczny i orzeźwiający mix.

 

  • Styl: Sour and Fruit Ale
  • Parametry
    • Ekstrakt: 15,2%
    • Alkohol: 6,5% obj.
    • IBU: 10
  • Składniki:
    • Słody/płatki: jęczmienny pilzneński, pszeniczny, płatki owsiane i pszeniczne
    • Chmiel:
      • Goryczkowy: Magnum (DE)
      • Aromatyczny: Tettnanger (DE)
    • Drożdże: New England + Danstar Nottingham
    • Bakterie: Lactobacillus plantarum
  • Wygląd: zmętnione, jasnosłomkowe
  • Aromaty:  ananasa, marakui, czerwonego jabłka, kwaśnego białego winogrona
  • Odczucie w ustach:
    • musujący,
    • kwaśne, cytrynowe
    • orzeźwiające, z nieco cierpkim finiszem
  • Temperatura serwowania: 6-8°C
  • Szkło: Sensoric, sniffter
  • Foodpairing:-
    • Dania: sałatka z brzoskwiniami i pieczonym kozim serem, makaron z owocami morza skropiony cytryną, Moules Frites
    • Sery: dojrzewające sery kozie
    • Desery:  Strudel z karmelizowanymi kwaśnymi jabłkami