|
|
ART+18 Honey and Coconut Wheat Wine
Wheat Wine – wino pszeniczne. Mocne, treściwe – ale w przeciwieństwie do Barley Wine, czy RIS – jasne, o łagodniejszych nutach słodowych, a bardziej wyrazistych drożdżowych. |
Styl
Styl Wheat Wine, to wariacja stylu Barley Wine – wywodzącego się z Anglii – pierwsze komercyjne piwo w tym stylu uwarzone zostało w drugiej połowie XIX wieku, chociaż niektórzy szukają początków wina jęczmiennego już w starożytnej Grecji. Sparafrazowany, jakże by inaczej, przez browary rzemieślnicze. Wino pszeniczne, od wina jęczmiennego, odróżnia przede wszystkim barwa – jest zdecydowanie jaśniejsze, a przez to mniej intensywny w aromaty słodowe. Dzięki temu, piwo jest łagodniejsze, a bukiet dominują przede wszystkim nuty drożdżowe i zastosowanych dodatków. Wspólnym mianownikiem pozostaje wysoka zawartość alkoholu, wyraźna słodycz i umiarkowana goryczka.
Słody/ekstrakt:
Uzyskanie tak wysokiego ekstraktu, szczególnie z wysokim udziałem słodu pszenicznego, jest nie lada wyzwaniem w każdym browarze. Użycie głównie jasnych słodów, wiąże się z nadzwyczaj jasną barwą jak na tak wysoki ekstrakt. Dlatego nuty słodowe są nieco wytłumione.
Chmiele:
Używamy chmieli tradycyjnych, kontynentalnych – Magnum do nadania odpowiedniej goryczki, oraz Hersbrucker – dla uzyskania aromatu kwiatowego, który z ciekawie łączy się z mocnym, jasnym piwem. Natomiast Wheat Wine ma przesunięty balans w stronę słodową – dlatego chmielenie jest nieco mniej intensywne.
Dodatki:
Piwo zmiksowaliśmy w ostatniej fazie produkcji z wyśmienitym, rzemieślniczym miodem rzepakowym – miodem wiosennym, jednym z pierwszych które pszczoły przynoszą po zimie do pasieki. Pozyskuje się go w okresie masowego kwitnienia rzepaku, co przypada na przełom kwietnia i maja. Jego zapach przypomina oczywiście woń kwiatów rzepaku, który jest niezwykle trwały i w piwie potrafi przetrwać nawet kilka lat. Jego smak jest łagodny, nieco mdły, z wyczuwalną nutką goryczy. Po dodaniu miodu piwo zostało spasteryzowane w przepływie – dla maksymalnego zachowania jego właściwości.
Chipsy kokosowe, tuż przed dodaniem do urządzenia do ekstrakcji (HopGun) zostały uprażone, dla wydobycia maksymalnego aromatu kopry kokosowej, zaraz przed rozlewem.
Leżakowanie *
Tak gęste i esencjonalne piwa wyśmienicie się przechowują – niczym dobre, mocne wino. Dlatego świetnym pomysłem jest zaopatrzenie się w kilka butelek i otwierać je w dłuższych odstępach czasu (pół roku, rok). Za każdym razem będzie nieco inne. Na początku będzie dość świeże, deserowe. Z czasem zyska nut, sherry, suszonych jasnych owoców (gruszki, jasnych rodzynek) oraz miodu pitnego. Ciekawe doświadczenie.
*Jeśli piwo będzie przechowywane w odpowiednich warunkach (temperatura ok 10 st. C, brak nasłonecznienia), piwo odwdzięczy się z czasem szlachetnymi nutami utlenienia.
- Styl: Wheat Wine
- Parametry
- Ekstrakt: 27,0%
- Alkohol: 10,0% obj.
- IBU: 60
- Składniki:
- Słody: pszeniczny, pilzneński, karmelowy pils
- Chmiel:
- Goryczkowy: Hallertau Magnum (DE),
- Aromatyczny: Herbrucker (DE)
- Drożdże: Danstar Nottingham
- Dodatki: rzemieślniczy miód akacjowy, laski wanilii
- Wygląd: ciemnopomarańczowy
- Aromaty: miodu, prażonych wiórków kokosowych, brzoskwini, ananasa, miodu pitnego, bananów,
- Odczucie w ustach:
- Gęste, oleiste, nisko wysycone
- Słodko-kwaśne, białe owoce: ananas, brzoskwinia
- Rozgrzewające w przełyku, lekka kwaskowość i słodycz
- Temperatura serwowania: 9-11°C
- Szkło: Snifter, Tulip
- Foodpairing:
- bardzo intensywne i mocne piwo, polecane tylko z deserami: crème brulle z agrestem, sorbet rabarbarowy lub mocnym serem: np. łomnickim długo dojrzewającym serem kozim