Styl
Berliner Weisse to zamglony, kwaśny, pszeniczny styl piwa o niskiej zawartości alkoholu, jest to regionalne, historyczne piwo z terenów północnych Niemiec, szczególnie Berlina, gdzie warzone jest od XVI wieku. Do końca XIX wieku było najpopularniejszym napojem alkoholowym w Berlinie – produkowało go aż 50 rożnych browarów! Dziś ta liczba zmalała zaledwie do 2, ale dzięki piwowarstwu rzemieślniczemu styl ten przeżywa swój renesans.
Słody/ekstrakt:
Bardzo niski ekstrakt, na poziomie 9%, zasyp złożony tylko z jasnych słodów – pilzneńskiego i pszenicznego, pozwala na uzyskanie maksymalnej lekkości, tak charakteryzującej ten styl.
Chmiele/dodatki:
Choć chmiel odgrywają w tym stylu drugoplanową rolę to i tak dobraliśmy te niemieckie, nowofalowe – Comet, nadający lekkiej cytrusowości i trawiastości, Huell Melon to mieszanka owoców, z przeważającą nutą miodowego melona. Technika chmielenia „late-hopping” pozwala na zminimalizowanie goryczki, ale bez obniżenia walorów aromatycznych.
Bakterie:
Bakterie kwasu mlekowego są znakiem rozpoznawczym tego stylu – to one są odpowiedzialne za nadanie konkretnej kwaśności w tym piwie. Bakterie Lactobacillus lactis, Lactococcus lactis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, które znaleźć można na co dzień m.in. w zakwasach chlebowych, kefirach czy jogurtach, produkują kwas mlekowy, intensyfikujący kwaśny smak piwa i intensywnie wpływający na moc orzeźwiającą tego piwa
Dodatki:
Sezonowość piwa i jego polski akcent podkreśliliśmy dodając na późnym etapie fermentacji i leżakowania dużą ilość dojrzałych truskawek, które nadały przyjemny smak i aromat oraz jeszcze bardziej podkreśliły kwaśny profil piwa.
- Styl: Strawberry Berliner Weisse
- Parametry
- Ekstrakt: 9,0%
- Alkohol: 3,8%
- IBU: 5
- Składniki:
- Słody: pilzneński, pszeniczny
- Chmiel:
- Aromatyczny: Comet (DE), Huell Melon(DE)
- Drożdże: US-05
- Bakterie: Lactobacillus lactis, Lactococcus lactis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus
- Wygląd: bardzo jasne, czerwone
- Aromaty: Truskawki, cytryny, lekko mleczny
- Odczucie w ustach:
- musujący, czysty, odświeżający
- kwaśny, truskawkowy
- kwaśny, cytrusowy
- Temperatura serwowania: 5-8⁰C
- Szkło: Tulip, goblet
- Foodpairing: Kiełbaski curry, Sznycel z kiszoną kapustą, Sery: z kwaśnego mleka – czerwony ser maziowy, Bauer-Hendkase, harceński, ołomuniecki, Desery: strudel z truskawkami, tarta z truskawkami.