Styl
Ciemny lager odznacza się wyraźnym słodowym charakterem, zarówno słodu monachijskiego (pełnia) jak i słodów ciemnych – wyraźna czekoladowość i kawowość w aromacie. Profil słodowy podkreśla dodana laktoza – cukier mleczny, natomiast kawa z wrocławskiej rzemieślniczej palarni Czarny Deszcz dodana w czasie leżakowania piwa uwalnia intensywne aromaty podczas degustacji.
Słody/ekstrakt:
Podstawą jest słód pilzneński ale z dużym dodatkiem podkreślającego głębie smakową słodu monachijskiego. Uwarzony z dodatkiem ciemnych słodów jęczmiennych i pszenicznych, dodanych pod koniec zacierania, tak aby nadać ciemny kolor i delikatny aromat kawy i czekolady,
Chmiele:
Chmiele stanowią tutaj dodatek równoważący nieco słodycz. Niemiecki Taurus jest często stosowany przez niemieckie browary do nadawania goryczki w lagerach, również tych ciemnych. Słoweński Styrian Goldings, ze swym nieco ziołowo-tytoniowym aromatem zawsze dobrze łączy się z ciemnymi piwami.
Dodatki:
W czasie gotowania z chmielem dodaliśmy laktozy – cukru mlecznego, który nie jest fermentowany przez drożdże piwowarskie, przez co pozostaje w piwie, budując podwyższoną pełnię a nawet słodycz. Wyśmienita kawa z Czarnego Deszczu – „Peru Elmer-Pena” dodana na dwóch etapach, na gorąco, przy oddzielaniu osadów gorących oraz dużo większa część podczas leżakowania gotowego piwa, poprzez metodę tzw. „cold brew”, parzenia na zimno, które to nadaje przepiękny aromat i smak kawy, natomiast nie nadaje goryczki i kwaskowatości.
Serwowanie:
Lagery zwyczajowo serwuje się nieco bardziej schłodzone, nawet do 5 stopni Celsjusza. Natomiast warto nieco piwo ogrzać, szczególnie jeśli degustuje się je ze szkła typu sensoric lub sniffter, aby uwolnić cały aromat kawy jaki w tym piwie drzemie.
Food pairing:
Dobrze zdegustować takie piwo z daniami do których również użyto kawy – czy to w formie zmielonej lub w sosach. Ciekawym połączeniem jest burger kawowy lub makaron z kawą. Francuskie sery o wyraźnie orzechowym profilu, jak Munster, który dodatkowo jest lekko kwaśny w profilu. Nieco nawet sztampowe wydaje się łączenie z Tiramisu, dlatego można również spróbować tortu kawowo- ,marcepanowego.
- Styl: Dark Lager (with coffee and lactose)
- Parametry
- Ekstrakt: 14,0 %
- Alkohol: 4,8 %
- IBU: 25
- Składniki:
- słody: pilzneński, monachijski, czekoladowy pszeniczny, barwiący
- Chmiel:
- Aromatyczny: Hersbrucker (DE)
- Goryczkowy: Taurus(DE)
- Drożdże: dolnej fermentacji W34/70
- Dodatki: Laktoza (cukier mleczny), kawa Czarny Deszcz „Peru Elmer Pena”
- Wygląd: czarny, z rubinowymi refleksami
- Aromaty: Kawy z mlekiem, czekolady, ciemnych suszonych owoców
- Odczucie w ustach:
- pełny, słodkawy, gładki
- intensywnie kawowy i czekoladowy
- ciemne suszone owoce, rodzynki, lekko marcepanowe
- Temperatura serwowania: 7-10⁰C
- Szkło: Wysoki smukły pokal, sensoric
- Foodpairing:-
- Dania: Burger z sosem kawowym, kawowe tagliatelle
- Sery: Munster, Morbier
- Desery: Tiramisu, tort marcepanowo-kawowy, smażone banany w sosie kawowo-rumowym