Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

ART 2

ART.+2 Chocolate Mint Foreign Extra Stout

Piwo powstałe na Beer Geek Madness. Wraz z 3 innymi browarami Piwoteka, Mason i Kraftwerk – zaprezentujemy nasz sposób osiągnięcia piwnej perfekcji – MAGNUM OPUS.

Wielkie Dzieło (kamień filozoficzny), Opus Magnum miało na celu doprowadzenie materii do doskonałości (stąd idea transmutacji pośledniego metalu w złoto), a wraz z nią transformacji świadomości alchemika. Średniowieczni i renesansowi filozofowie wyszczególniali w Dziele kilka etapów, odnoszących się do przemian substancji na drodze do doskonałości. Kolejne fazy przemiany substancji arkanicznej zwykło się już od czasów alchemii greckiej sygnować za pomocą czterech następujących po sobie kolorów: czarnego (nigredo), białego (albedo), żółtego (citrinitas) oraz czerwonego (rubedo) – wieńczącego dzieło.

Nigredo, pierwszy stopień tworzenia Magnum Opus jest gotowy. Zapraszam na pierwszy łyk!

 

ART.+2 NIGREDO. Chocolate Mint Foreign Extra Stout

Tradycyjnie ten brytyjski styl piwa górnej fermentacji warzony był w celach exportowych, aby przetrwać trudy podróży do krajów tropikalnych, przez co nazywano go również „Tropical Stout”. Styl ten charakteryzuje się intensywnymi aromatami palonego zboża, z nutami świeżo palonej kawy i gorzkiej czekolady.

 

 

 

Styl

Tradycyjnie ten brytyjski styl piwa górnej fermentacji warzony był w celach exportowych, aby przetrwać trudy podróży do krajów tropikalnych, przez co nazywano go również „Tropical Stout”. Styl ten charakteryzuje się intensywnymi aromatami palonego zboża, z nutami świeżo palonej kawy i gorzkiej czekolady. Często w tle wyczuć można subtelny zapach słodkich suszonych owoców, lukrecji bądź melasy.

Uwarzyliśmy piwo w tym stylu specjalnie na II wrocławską edycję Beer Geek Madnes. Wraz z 3 innymi browarami – Kraftwerk, Piwoteka Narodowa i Mason – chcieliśmy zaprezentować swój sposób osiągnięcia piwnego Kamienia Filozoficznego. Początek jego tworzenia, czyli „Wielkiego Dzieła” zaczyna się od czerni, z której wyłaniają się tajemnice wiedzy alchemicznej.

Słody/ekstrakt:

Duża różnorodność słodów pozwala na uzyskanie mocnej podbudowy, karmelowej, melanoidynowej (przypieczonej skórki od chleba) oraz czekoladowej i kawowej. Wyższy ekstrakt powoduje że piwo jest nie tylko mocniejsze, ale i wyraźnie słodsze.

Chmiele:

Oszczędne chmielenie, tak aby nie zaburzyć aromatów czekolady i mięty. Nieco więcej chmielu Styrian Goldings, który swym nieco tytoniowym posmakiem świetnie łączy się z ciemnymi piwami górnej fermentacji.

Dodatki:

Świeżo ścięta mięta czekoladowa, pachnie niezwykle intensywnie, łącząc w sobie aromat zarówno mięty jak i gorzkiej czekolady. Dodatek mięty pieprzowej oraz prażonego ziarna kakaowca zapewnia aromat podobny do czekoladek miętowych.

Serwowanie:

Klasycznym szkłem do stouta jest Nonic, ale w zintensyfikowaniu aromatów pomoże szkło zwężające się ku górze, takie jak Sniffter – który dodatkowo można użyć do ogrzewania piwa w dłoni, tak aby uwolnić całą gamę aromatów. Piwo jest nisko nasycone, więc aby wytworzyć pianę, należy je lać burzliwie – szybko przechylając butelkę do szklanki.

 

  • Styl: Foreign Extra Stout
  • Parametry
    • Ekstrakt: 16,0 %
    • Alkohol: 6,1 %
    • IBU: 60
  • Składniki:
    • słody:  Pilzneński, Karmelowy 40-50 EBC, Karmelowy 400 EBC, jęczmień palony, pszeniczny czekoladowy, melanoidynowy
    • Chmiel:
      • Aromatyczny: Styrian Goldings (SL)
      • Goryczkowy: Magnum(DE)
    • Drożdże: górnej fermentacji S-04
    • Dodatki: Prażone kruszone ziarno kakaowca, świeża mięta czekoladowa, suszona mięta pieprzowa
  • Wygląd: czarny
  • Aromaty:  Kawowy, czekoladowy, mięty, karmelowy, mocno przypieczonej skórki chleba
  • Odczucie w ustach:
    • gładki, aksamitny
    • intensywnej czekolady, kawy
    • posmak czekoladek miętowych
  • Temperatura serwowania: 10-13⁰C
  • Szkło: Sensoric/Snifter, Nonic
  • Foodpairing:-
    • Dania: wołowina w sosie BBQ, indyk w sosie mole, grillowana pierś z kurczaka w sosie miętowo-cytrynowym.
    • Sery: dojrzewający Cheddar,
    • Desery: czekoladowo-miętowy, tort kawowy.