|
|
ART.+17 Pink Guava Sour Saison
Tym razem postawiliśmy na bardzo wytrawnego saisona, którego orzeźwiającą moc podkręciliśmy zakwaszaniem bakteriami kwasu mlekowego. A do tego wszystkiego trafił przecier z przeegzotycznej różowej gujawy. |
Styl
Saison, nazywany często piwem „farmerskim” lub „chłopskim”, to jasne, orzeźwiające, wysoko odfermentowane belgijskie piwo górnej fermentacji. Charakterystyczne w tym stylu są drożdże – nadające wytrawny finisz, wysoką pijalność oraz złożony, estrowo-fenolowy (owocowo- przyprawowy) aromat. Pijalność uwypukla umiarkowana goryczka oraz użycie słodów pszenicznych. W naszym przypadku skrzyżowaliśmy ten styl z kwaśnym piwem, zakwaszanym bakteriami kwasu mlekowego z niebanalnym dodatkiem intensywnego owocu tropikalnego – różowej gujawy.
Słody/ekstrakt:
Średnio-pełne piwo, z ekstraktem 13 %, uzyskanym z prostego, jasnego zasypu – mieszanki słodu pilzneńskiego i pszenicznego, aby piwo było lekkie i pijalne, oraz aby słodowość nie przykrywała tropikalnego aromatu różowej gujawy.
Chmiele:
Saison to styl oszczędnie chmielony, tylko na goryczkę, dla uzyskania niezbędnego balansu. Chmielenie tradycyjnymi chmielami powoduje, że goryczka jest przyjemnie wkomponowana w profil piwa.
Bakterie:
Dla zwiększenia pijalności zaprzęgliśmy do pracy na warzelni bakterie kwasu mlekowego, które produkując kwas mlekowy zwiększają pijalność i windują moc orzeźwienia do maksymalnego poziomu. Ich kwaśność, wraz z kwasowością różowej gujawy objawia się w cjharakterystycznym agrestowym aromacie. Wykorzystujemy bakterie z gatunków Lactobacillus lactis, Lactococcus lactis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, które znaleźć można na co dzień m.in. w zakwasach chlebowych.
Owoc:
Różowa Gujawa, w formie 100% przecieru, trafiła do tanku leżakowego, gdzie przy użyciu HopGuna (urządzenia do ekstrakcji na zimno) oddała cały swój tropikalny smak i aromat. A jest to naprawdę ciekawy owoc: jedyny w swoim rodzaju, łączący w sobie nuty marakuji, grapefruita, agrestu i… różowej gujawy. W sumie trudno go jednoznacznie opisać, po prostu trzeba tego spróbować.
- Styl: Fruit Sour Saison
- Parametry
- Ekstrakt: 13,0%
- Alkohol: 5,9% obj.
- IBU: 30
- Składniki:
- słody pilzneński, pszeniczny
- Chmiel:
- Goryczkowy: Magnum (DE)
- Aromatyczny: Tettnanger (DE)
- Drożdże: French Saison
- Bakterie: Lactobacillus lactis, Lactococcus lactis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus
- Wygląd: jasne, zmętnione, o różowawym zabarwieniu
- Aromaty: owoce tropikalne, różowa gujawa, goździki, czarny pieprz, brzoskwinia, banan, agrest
- Odczucie w ustach:
- musujący, odświeżający
- kwaśny, owoce tropikalne – gujawa
- kwaśny, agrestowy, lekka goryczka z fenolowością, „funky”
- Temperatura serwowania: 4-6°C
- Szkło: Snifter, sensoric
- Foodpairing:-
- Dania: Sałatka z agrestem i kurczakiem, makaron penne w białym sosie z grejpfrutami, cytrusowe risotto z drobiem
- Sery: z kwaśnego mleka – czerwony ser maziowy, Bauer-Hendkase, harceński, ołomuniecki,
- Desery: strudel z cytrusami, tarta z kiwi.