|
|
ART+15 Vanilla and Chocolate Hot Scotch Ale
Ciemniejsze, tęgie piwo, pochodzące ze Szkocji, gdzie fermentacja i leżakowanie odbywały się w niższych temperaturach, co uwydatniało słodowy profil. Pełne nut zbożowo-chlebowych, z delikatnie czekoladowo-palonym charakterem. |
Styl
Strong Scotch Ale, jak sama nazwa wskazuje – pochodzi ze Szkocji. Nazywany również Wee Heavy, fermentował w typowych szkockich warunkach – a więc w nieco niższych temperaturach niż klasyczne Ale. Z tego powodu, charakteryzuje się niższym profilem estrowym. Uwydatnione są więc nuty słodowe, szczególnie, że jest to gatunek piwa nisko chmielony – w Szkocji nie uprawiano chmielu, był importowany – a więc kosztowny. A więc to piwo jest słodowe, karmelowe w barwie i aromacie z delikatną nutą słodów ciemnych. Pite było szczególnie w miesiącach jesienno-zimowych.
Słody/ekstrakt/zasyp:
Mieszanka słodów karmelowych – jasnych i ciemnych, oraz słodu melanoidynowego i barwiącego nadają głębokiej barwy i wyraźnego aromatu mocno przypieczonej, chlebowej skórki, z aromatem lekko przypalonego karmelu i delikatnej czekolady. Piwo jest mocniejsze – 18% ekstraktu daje solidną podbudowę słodową.
Chmiele:
Zastosowaliśmy chmiel kontynentalny – Styrian Goldings, który ma bardzo przyjemny, ziołowo- tytoniowy aromat, współgrający ze słodowymi, karmelowymi piwami. Goryczka jest na nieco
wyższym poziomie niż przyzwyczajają do tego klasyczni przedstawiciele stylu, dzięki temu piwo jest bardziej zbalansowane.
Dodatki:
Aby ożywić i uatrakcyjnić ten styl dodaliśmy bardzo aromatycznych przypraw. Wanilia meksykańska, nieco mniejsza od madagaskarskiej, ale intensywniejsza aromatycznie, wspaniale łączy się z aromatem ziaren kakaowca. A przez dodatek tyleż aromatycznych, co ostrych, papryczek Habanero, mamy wrażenie picia płynnej, lekko pikantnej, czekolady.
- Styl: Spice Strong Scotch Ale
- Parametry
- Ekstrakt: 18,0%
- Alkohol: 6,7% obj.
- IBU: 40
- Składniki:
- słody: słody jęczmienne (pilzneński, karmelowy 300 EBC, melanoidynowy, karmelowy 30 EBC, słód barwiący)
- Chmiel:
- Goryczkowy: Magnum
- Aromatyczny: Styrian Goldings
- Drożdże: S-04
- Dodatki: kakao, papryczki habanero, laski wanilii
- Wygląd: ciemno-karmelowe, jasnobrązowe
- Aromaty: kakao, wanilii, chlebowo-zbożowy, karmelowy, ostrych papryczek, suszonych
owoców
- Odczucie w ustach:
- słodkawy, karmelowy
- lekko kwaskowy, kakaowy
- delikatna goryczka, średnio-pikantny
- Temperatura serwowania: 8-10⁰C
- Szkło: Shaker, Nonic
- Foodpairing:-
- Dania: Skrzydełka z masłem orzechowym i ziołami, kozina z wędzoną śmietaną i
kandyzowanym porem
- Sery: ser maziowy – np. limburski,
- Desery: tort z toffi i orzechami