Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

ART 15

ART+15 Vanilla and Chocolate Hot Scotch Ale

Ciemniejsze, tęgie piwo, pochodzące ze Szkocji, gdzie fermentacja i leżakowanie odbywały się w niższych temperaturach, co uwydatniało słodowy profil. Pełne nut zbożowo-chlebowych, z delikatnie czekoladowo-palonym charakterem. W podstawowej wersji określane często nudnym stylem – ale nie w naszym przypadku! Aromat ożywiliśmy sporym dodatkiem meksykańskich lasek waniliowych i ziarnem kakaowca. A smak podkręcony jest przez świeże papryczki Habanero – z własnej uprawy! Mamy więc słodowo-aromatyczną mieszankę, która świetnie rozgrzewa i gwarantuje wzmożoną produkcję endorfin!

 

 

ART+15 Vanilla and Chocolate Hot Scotch Ale

Ciemniejsze, tęgie piwo, pochodzące ze Szkocji, gdzie fermentacja i leżakowanie odbywały się w niższych temperaturach, co uwydatniało słodowy profil. Pełne nut zbożowo-chlebowych, z delikatnie czekoladowo-palonym charakterem.

Styl

Strong Scotch Ale, jak sama nazwa wskazuje – pochodzi ze Szkocji. Nazywany również Wee Heavy, fermentował w typowych szkockich warunkach – a więc w nieco niższych temperaturach niż klasyczne Ale. Z tego powodu, charakteryzuje się niższym profilem estrowym. Uwydatnione są więc nuty słodowe, szczególnie, że jest to gatunek piwa nisko chmielony – w Szkocji nie uprawiano chmielu, był importowany – a więc kosztowny. A więc to piwo jest słodowe, karmelowe w barwie i aromacie z delikatną nutą słodów ciemnych. Pite było szczególnie w miesiącach jesienno-zimowych.

Słody/ekstrakt/zasyp:

Mieszanka słodów karmelowych – jasnych i ciemnych, oraz słodu melanoidynowego i barwiącego nadają głębokiej barwy i wyraźnego aromatu mocno przypieczonej, chlebowej skórki, z aromatem lekko przypalonego karmelu i delikatnej czekolady. Piwo jest mocniejsze – 18% ekstraktu daje solidną podbudowę słodową.

Chmiele:

Zastosowaliśmy chmiel kontynentalny – Styrian Goldings, który ma bardzo przyjemny, ziołowo- tytoniowy aromat, współgrający ze słodowymi, karmelowymi piwami. Goryczka jest na nieco
wyższym poziomie niż przyzwyczajają do tego klasyczni przedstawiciele stylu, dzięki temu piwo jest bardziej zbalansowane.

Dodatki:

Aby ożywić i uatrakcyjnić ten styl dodaliśmy bardzo aromatycznych przypraw. Wanilia meksykańska, nieco mniejsza od madagaskarskiej, ale intensywniejsza aromatycznie, wspaniale łączy się z aromatem ziaren kakaowca. A przez dodatek tyleż aromatycznych, co ostrych, papryczek Habanero, mamy wrażenie picia płynnej, lekko pikantnej, czekolady.

 

  • Styl: Spice Strong Scotch Ale
  • Parametry
    • Ekstrakt: 18,0%
    • Alkohol: 6,7% obj.
    • IBU: 40
  • Składniki:
    • słody: słody jęczmienne (pilzneński, karmelowy 300 EBC, melanoidynowy, karmelowy 30 EBC, słód barwiący)
    • Chmiel:
      • Goryczkowy: Magnum
      • Aromatyczny: Styrian Goldings
    • Drożdże: S-04
    • Dodatki: kakao, papryczki habanero, laski wanilii
  • Wygląd: ciemno-karmelowe, jasnobrązowe
  • Aromaty:  kakao, wanilii, chlebowo-zbożowy, karmelowy, ostrych papryczek, suszonych
    owoców
  • Odczucie w ustach:
    • słodkawy, karmelowy
    • lekko kwaskowy, kakaowy
    • delikatna goryczka, średnio-pikantny
  • Temperatura serwowania: 8-10⁰C
  • Szkło: Shaker, Nonic
  • Foodpairing:-
    • Dania: Skrzydełka z masłem orzechowym i ziołami, kozina z wędzoną śmietaną i
      kandyzowanym porem
    • Sery: ser maziowy – np. limburski,
    • Desery:  tort z toffi i orzechami