Drugie (po ART+3) piwo z dodatkiem kawy w historii Browaru Stu Mostów. Tym razem będzie to Amber Ale z dodatkiem laktozy, prażonego ziarna kakaowca oraz oczywiście wyśmienitej kawy! Ponownie do projektu zaprosiliśmy Czarny Deszcz – wrocławską, rzemieślniczą palarnię kawy. Tym razem okazja jest niebanalna – Filip Kucharczyk z Czarnego Deszczu został Mistrzem Świata w kategorii Aeropress! Wspaniałą wiadomością jest również to, że do tego piwa użyjemy dokładnie takiej samej kawy, z pomocą której Filip zdobył te prestiżowe trofeum – Colombia rio negro. Kawa dodawana będzie wyłącznie metodą cold brew, tak aby zachować w maksymalnym stopniu jej aromat i świeżość.
Styl
Podstawę stanowi piwo w stylu Amber Ale, czyli piwo górnej fermentacji o głębokim bursztynowym kolorze i karmelowym aromacie i smaku. Pełnia podbudowana jest laktozową słodyczą, a w aromat świetnie wkomponowuje się intensywny aromat wyśmienitej kawy i ziarna kakaowca.
Słody/ekstrakt:
Do jasnych słodów dodajemy sporą ilość słodów karmelowych. Słód karmelowy 40-60 EBC, zwany również „karmelowym czerwonym”, nadaję łagodne nuty karmelowe, tostowe i buduję głębię smakową. Słód karmelowy 100-130 EBC, zwany „karmelowym ciemnym” dokłada nuty przypieczonego karmelu, nut opiekanych, lekko nawet spieczonych. Razem odpowiadają za głęboki bursztynowy kolor i bogaty aromat słodowy.
Chmiele:
Amber Ale, jest chmielony w niskim stopniu. Goryczka jest tutaj na niskim poziomie i pochodzi z chmielu słoweńskiego, ale o brytyjskich korzeniach – Styrian Goldings. Ten chmiel z rodziny „Goldings” posiada bardzo „wyspiarski charakter”, dodany na aromat dodaje nieco nut ziołowych i tytoniowych, wspaniale łączącymi się z karmelowymi akcentami oraz nutami kawy i kakao.
Dodatki:
Pierwsze skrzypce w Coffee Milk Amber Ale grają przede wszystkim dodatki. Ziarno kakaowca, dodane zarówno na warzelni, jak już na etapie leżakowania, daje nam zapach mlecznej czekolady z karmelem. Ale najintensywniejsza jest kawa! Nietuzinkowa kawa, delikatnie palona, nadająca się idealnie do metody parzenia Aeropress i Cold brew – Colombia Rio Negro. To właśnie używając tej kawy Filip Kucharczyk został mistrzem świata 2016 w kategorii Aeropress! Jednorodna odmiana z Kolumbii ma wspaniały owocowy aromat, łączący aromaty marcepanu, czereśni, grejpfruta a nawet zielonych winogron. Zaparzona metodą aeropress jest również niezwykle kremowa.
- Styl: Amber Ale (z laktozą, ziarnem kakaowca i kawą)
- Parametry
- Ekstrakt: 13,2 %
- Alkohol: 4,9 %
- IBU: 20
- Składniki:
- słody: słody jęczmienne: pilzneński; karmelowy 40-60 EBC; karmelowy 100-130
- Chmiel:
- Aromatyczny: Styrian Goldings (SL)
- Drożdże: S-04
- Dodatki: laktoza, chmiel, kawa (Colombia rio negro), ziarno kakaowca, drożdże.
- Wygląd: bursztynowe
- Aromaty: Kawy, karmelu, przypieczonych tostów, pieczonych czerwonych jabłek, kakao
- Odczucie w ustach:
- kremowy, karmelowy
- kawowy, pełny, słodki
- posmak kawy i kakao
- Temperatura serwowania: 5-8⁰C
- Szkło: Shaker, Nonic
- Foodpairing:-
- Dania: filet z kaczki w sosie szarlotkowo-kawowym, krem z fasoli z pianą kawową
- Sery: twardy, podpuszczkowy z orzechami
- Desery: sernik z orzechami i kajmakiem, lody kawowe ze słonym karmelem